wtorek, 30 kwietnia 2013

Domowa Pizza wersja od A do Zet


Pizza jest chyba jednym z najbardziej elastycznych dań świata, bo można dodać na nią chyba wszystko co służy do jedzenia. Jedni robią je z resztek, przy tzw. wietrzeniu lodówki, ale ja raczej takich wietrzeń nie mam, bo kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :)

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem


Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją.

środa, 24 kwietnia 2013

Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem


Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz pieczarek można do niego dodać mięso lub kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię pieczarki i powiem szczerze, że bez dodatków mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)

piątek, 19 kwietnia 2013

Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne


Frykadelki, klopsiki, czy też kotleciki… każdy nazywa jak chce :) W każdym razie są fajnym pomysłem na bezmięsny obiad, zwłaszcza dla osób mających awersję do mięsa. Ja wegetarianką nie jestem, ale lubię obiady bezmięsne i uwielbiam pieczarki :) Najśmieszniejsze jest to, że mieszkam teraz w takim jakby pieczarkowym zagłębiu, tzn. miejscowość słynie z pieczarkarni, a najlepsze we wszystkim jest to, że gdy masz ochotę coś zrobić z pieczarkami, to musisz mieć wielkie szczęście, by je tutaj kupić. Czemu tak jest? Sklepikarze raczej nie sprzedają pieczarek, bo chyba uważają je za ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić.

A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :)
Ta ilość w zupełności wystarcza dla 4 dorosłych osób.

czwartek, 18 kwietnia 2013

Drobiowe klopsiki – kotleciki z pieczarkami


Do zrobienia drobiowych kotlecików – klopsików z pieczarkami, zainspirował mnie przepis siostry Anastazji, który znalazłam w jej książce. Mój przepis trochę się różni, gdyż u siostry nie ma pieczarek i Curry. W każdym razie oba przepisy są bardzo dobre, więc jeśli lubicie kurczaka, to polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Na pewno będzie smaczną alternatywą dla tradycyjnego kotleta w panierce :)

środa, 17 kwietnia 2013

Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem


Zwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :)
Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) 

wtorek, 16 kwietnia 2013

Kakaowe ciasteczka owsiane bez pieczenia


Jedne z moich ulubionych ciasteczek. Robi się je bardzo szybko, gorzej jest odczekać ten czas kiedy stygną. Zazwyczaj jest tak, że tylko chodzę i sprawdzam, czy już są twarde, odrywając i kosztując po jednym :) No i zawsze jakaś część ciasteczek znika nim dobrze wystygną, a ta część zależy od tego ilu jest tych testerów :)
Ciasteczka posiadają dość dużo magnezu, wiec jeśli cierpicie na niedobry, jak ja to polecam :)
Przepis wymyśliłam sama, ale robiliśmy takie ciasteczka po raz pierwszy w podstawówce, jednak przepisu z wtedy nie mam, więc zrobiłam według siebie i wyszły pyszne :)

piątek, 12 kwietnia 2013

Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :)




Jamajskie pijane rodzynki to delikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można je zrobić w wersji bez procentów, wystarczy dodać same sparzone rodzynki :)

czwartek, 11 kwietnia 2013

Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego


Po ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię  :)

piątek, 5 kwietnia 2013

Ananasowa kopa bez pieczenia


Kopę z ananasem zrobiłam niedawno. Zostało mi trochę biszkoptu, więc scaliłam wszystko razem i tak to powstało :) Polecam jeśli uwielbiacie ananasa, bakalie i bitą śmietanę :)

Oczywiście możecie poza ananasem dodać też inne owoce, jakie w danej chwili macie :) 
Zobaczcie również Kopę Pszczyńską, która jest pierwowzorem kopy ananasowej :)

czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasteczka MiXy


Ciasteczka MiXy, to kolejna odsłona ciasteczek w stylu amerykańskim, które w Polsce nazywamy pieguskami. Zawsze warto je mieć w domu i dobrze zrobić większą ilość, gdyż włożone do pudełka długo utrzymują świeżość.

Ciasteczka MiXy zrobiłam z połączenia American Chocolate Chips Cookies i Ciasteczek ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Dodatek płatków kukurydzianych sprawił, że ciasteczka są bardziej chrupkie. Pyszne :) Spróbujcie sami :)

Printfriendly