czwartek, 4 kwietnia 2013

Ciasteczka MiXy


Ciasteczka MiXy, to kolejna odsłona ciasteczek w stylu amerykańskim, które w Polsce nazywamy pieguskami. Zawsze warto je mieć w domu i dobrze zrobić większą ilość, gdyż włożone do pudełka długo utrzymują świeżość.

Ciasteczka MiXy zrobiłam z połączenia American Chocolate Chips Cookies i Ciasteczek ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Dodatek płatków kukurydzianych sprawił, że ciasteczka są bardziej chrupkie. Pyszne :) Spróbujcie sami :)


Składniki:
250g margaryny
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
¾  łyżeczki soli
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
2 czekolady
¾ szklanki płatków owsianych
¾ szklanki płatków kukurydzianych
¾ szklanki słonecznika (łuskanego)

Miękką lub rozpuszczoną (letnią) margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka, proszek, sodę, sól i mąkę. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy płatki owsiane, płatki kukurydziane, słonecznik i pokrojoną w kosteczkę czekolade. Ponownie mieszamy i z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki, które układamy w dość dużej odległości jedno od drugiego na papier pergamin. 


Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justinko ja również, dlatego zawsze robię je z co najmniej 2 porcji :))
      pozdrawiam :)))

      Usuń
  2. Podobne ciasteczka (tzw pieguski) robiłam na Święta Bożego Narodzenia, były hitem i zniknęły w ciągu 1 dnia, muszę znów je kiedyś zrobić...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly