piątek, 25 maja 2012
Ciasto makowo jabłkowe
Ciasto makowo jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam do niego trochę sentyment, bo to jedno z ulubionych ciast mojego przyszłego Pana Męża :)
Etykiety:
Ciasta,
Ciasta Kruche,
Ciasta Piernikowe,
Ciasta z Jabłkami,
Ciasta z Makiem
czwartek, 24 maja 2012
Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :)
Gwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :)
środa, 23 maja 2012
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :)
Etykiety:
Ciasta,
Ciasta Drożdżowe,
Ciasta z Jabłkami
poniedziałek, 21 maja 2012
Paszteto - burger, czyli burger z pasztetem i ekstra dodatkami :)
Przepis jest prosty i na pewno bez niego każdy spokojnie dałby radę... Ale postanowiłam dodać go jako nową inspirację :)
Pasztet z karkówki
Nie wiem jak Wy, ale ja lubię wiedzieć co jem, dlatego boje się jeść gotowych, kupowanych w sklepach czy restauracjach pasztetów, które najczęściej robione są z odpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wie jak sprawę załatwić by coś smakowało wybornie. Zatem polecam zrobienie swojego pasztetu, który sprawi, że poczujecie różnicę.
piątek, 18 maja 2012
Ciasteczka ze słonecznikiem i płatkami owsianymi ( + z czekoladą)
Ciasteczka ze słonecznika i płatków owsianych są moją trochę
zmodyfikowaną wersją American chocolate chips cookies. Ja podzieliłam ciasto na dwie
części i w ten sposób, miałam również pyszną wersję z czekoladą :)
wtorek, 15 maja 2012
Likier kawowy
Przepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak, który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :)
Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :)
piątek, 11 maja 2012
Szyszki z masy krówkowej i ryżu preparowanego
Pewnie wszyscy lubicie krówki- ja osobiście uwielbiam, chociaż z powodów alergicznych muszę na nie uważać. No, ale co tam :) Poniżej przedstawiam kilka opcji na szyszki z krówek. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie, więc proszę nie przerażajcie się tym, że dużo się rozpisałam :)
czwartek, 10 maja 2012
Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :)
Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach,
czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z
syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu
w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć
nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego
dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył
wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)
środa, 9 maja 2012
American Chocolate Chips Cookies- kruche ciasteczka z czekoladą i orzechami, tzw. pieguski
Chocolate chips Cookies przypominają mi moją praktykę w Stanach i wycieczkę z Tanyą, jej córeczką Markie i Nadią do Telluride- małego górskiego miasteczka w stanie Colorado, w którym swoje domy miały takie sławy jak Oprah, czy Tom Cruise. Żadnej z sław nie spotkałam, ale obok wyciągu gondolowego, był mały sklepik z pieczonymi na miejscu kruchymi ciasteczkami z czekoladą. Jak dla mnie były gigantyczne, bo wielkości dłoni- dlatego też sprzedawali je na sztuki. W każdym razie wycieczkę mile wspominam, a ciasteczka zaczęłam wypiekać sama, do czego Was również zachęcam :)
wtorek, 8 maja 2012
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :)
Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo
popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują
zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu
klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów. Przepis na syrop pochodzi z
książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej,
która pasjonuje się ziołolecznictwem. Polecam go zrobić, gdyż jest pyszny i na
pewno się każdemu przyda :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)