wtorek, 31 stycznia 2012

Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:)


Uwielbiam karpatkę i ciasta ptysiowe (eklery i ptysie), jednak te kupowane w sklepach nie są zbyt dobre. W mojej okolicy tylko jedna cukiernia robi prawdziwe eklerki, a karpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości.

czwartek, 26 stycznia 2012

Fasolka po bretońsku


Co tu dużo pisać, fasolka po bretońsku jest chyba wszystkim dobrze znana, bo to takie nasze kultowe polskie danie :) No, a poniżej mój przepis, który dzisiaj wymyśliłam, a do którego zainspirowała mnie moja przyszła Teściowa :)

Kruche ciasteczka, czyli ciasteczka Enrike

 

Ciasteczka Enrike to jeden z moich pierwszych przepisów na kruche ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich słodyczy, a owe ciasteczka były jego rarytasem. I tak oto ciasteczka zyskały nową nazwę :)

wtorek, 24 stycznia 2012

Pilaw z jarzynami


Pilaw zaczęłam robić kilka lat temu po powrocie z Niemiec. Przywiozłam wówczas woreczek zakupionego w tureckim sklepie kuskusu, a przynajmniej tak mi się wydaje, że to był kuskus :) W momencie, jak zobaczyłam ten specyfik w sklepie, od razu wiedziałam, że muszę go mieć. Później dopiero się zastanawiałam dlaczego właściwie go kupiłam, ale widać decyzja była dobra :) Na odwrocie znalazłam po angielsku przepis jak ów specyfik można przyrządzać i tak to się zaczęło. Potem oczywiście kuskus się skończył i zaczęłam robić pilaw z ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Trzeba przyznać, że za każdym razem pilaw jest nieco inny, ale zawsze smakuje wspaniale. A więc podaję przepis.

Polędwiczki z colą


To pierwsze polędwiczki, które zrobiłam i muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne. A oto przepis:

Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami


Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;)

Printfriendly