środa, 17 kwietnia 2013

Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem


Zwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :)
Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) 


Ciasto kruche na babeczki:
60g margaryny
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżka śmietany
2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:
450ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka

Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

Lukier:
ok. ¾ szklanki cukru pudru
ok.3 łyżki mleka lub soku z cytryny

Kropelki:
40g czekolady
20ml mleka

Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.

Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić wsypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę mieszamy, a następnie wlewamy rozmieszaną budyniową zawiesinę. Cały czas mieszamy, do chwili gdy budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Wychłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 – 4mm, po wykrawamy z niego szklanką koła, nieco większe niż średnica foremek na babeczek. Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej rozpuścić go w rondelku i wysmarować foremki pędzelkiem), a następnie wysypujemy bułką tartą.
Do wysmarowanych foremek wkładamy krążki ciasta, po czym przygniatamy je lekko palcami, tak by ciasto dobrze przykleiło się do foremki.


Następnie ciasteczka nadziewamy budyniem i przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, które zlepiamy naokoło z ciastem, które już jest w foremce.


Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, na tzw. „złoty kolor”.

Upieczone babeczki, jeszcze ciepłe, delikatnie wyjmujemy z foremek i układamy na siatce, by przestygły.


Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
By zrobić lukier wystarczy dobrze wymieszać łyżeczką cukier puder z mlekiem lub sokiem z cytryny.

Polukrowane babeczki pozostawiamy, by lukier stwardniał.

Czekoladę łamiemy i zalewamy mlekiem, po czy gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, by czekolada się rozpuściła i lekko zgęstniała. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 3 – 5 minut, by lekko przestygła, a następnie rysujemy nią wzorki na babeczkach.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


11 komentarzy:

  1. Ale cudności ;) Ja robiłam kiedyś nadzienie budyniowe z wiórkami, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze są te Twoje babeczki. Dawno takich nie jadłam, a pamiętam, że bardzo mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kruche babeczki z budyniem waniliowym. To dla mnie smak dzieciństwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana, poczęstuj mnie taką babeczką:D Wyglądają tak kusząco...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te babeczki:) Chętnie zjadłabym taką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł :) Cudne są i aż chce się je zjeść :)
    Pozdrawiam :)
    Małomiasteczkowa Pani Domu

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki rewelacyjnie wyglądaja :) aż mam ochotę zaraz je zrobić :) mam tylko jedno pytanko ile wychodzi babeczek z podanych składników? Będę wdzięczna za odpowieź.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly