środa, 26 lutego 2014

Błyskawiczny lany chrust


Lany chrust jest fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina troszeczkę ciasto na naleśniki :)

piątek, 21 lutego 2014

Niemieckie naleśniki czyli Eierkuchen lub Pfannkuchen


U mnie na Śląsku na naleśniki mówi się „Ajerkuchy”, czyli jak po niemiecku Eierkuchen :)
Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę przypominają biszkopt. Jak większość naleśników można je piec na tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka.

czwartek, 20 lutego 2014

Zimowa herbata z pomarańczą


Zima to sezon na cytrusy, a więc smaczne, soczyste pomarańcze w dobrej cenie. Zamiast cytryny polecam wypróbowanie herbaty z pomarańczą. Jak dla mnie smakuje idealnie na ciepło i zimno. Najlepiej od razu zrobić większą ilość, by nie bawić się co chwilę w wyciskanie pomarańcz :)

środa, 19 lutego 2014

Ciasto słonecznikowe


Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne.

Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :)

PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody.

czwartek, 13 lutego 2014

Banalny herbaciany piernik



Piernik z herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki.

środa, 12 lutego 2014

Rosół z mięsnymi kołdunami


Kołduny nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to powiem tylko tyle, że nie były złe, a  nawet całkiem smaczne. Oczywiście pewien czas temu postanowiłam zrobić je sama, aż z czasem weszły na stałe do naszego menu :)

poniedziałek, 10 lutego 2014

Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem

 
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi mięsko praktycznie pod każdą postacią :)

Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację, ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika, by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały. 



PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej),  by coś zostało na kolację :)

czwartek, 6 lutego 2014

Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry


Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju.

Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :)

Printfriendly