A ku przestrodze, byście uważali przy światecznym ucztowaniu, wiersz L.J. Kerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :)
piątek, 29 marca 2013
Wielkanoc 2013 :)))))
Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
A ku przestrodze, byście uważali przy światecznym ucztowaniu, wiersz L.J. Kerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :)
A ku przestrodze, byście uważali przy światecznym ucztowaniu, wiersz L.J. Kerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :)
Serniki – Wielkanocny przegląd
Wielkanocne Babki - przegląd
czwartek, 28 marca 2013
Marchewkowe Tiramisu
Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem
marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane
lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy, a po torcie
stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę
przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może
wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :)
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką
środa, 27 marca 2013
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)
Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy
byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej
charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten
charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)
wtorek, 26 marca 2013
Domowy chrzan babci Marty
Ten przepis na domowy chrzan mamy od mojej babci, która prawdopodobnie miała go od swojej mamy. W każdym razie jest w naszej rodzinie już bardzo bardzo długo. Pamiętam, że gdy byłam małym szkrabem, może 4 letnim, mój tata tarł chrzan i wszędzie było go czuć :)
Robienie chrzanu na święta to taka nasza tradycja. Wiem, że można go kupić w sklepie, ale domowy chrzan jest o wiele wiele smaczniejszy, dlatego zawsze robimy go w większej ilości :)
Podsumowanie Akcji „Zimowe Jabłuszka” cz.1
Jak zapewne wiecie, zorganizowałam na Durszlaku (portalu z blogami kulinarnymi) akcję „Zimowe Jabłuszka”, która trwała od 22 lutego do 22 marca. Akcja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, bo wzięło w niej udział ponad 130 blogów kulinarnych, które łącznie dodały 192 przepisy na coś pysznego, zawierającego w składzie jabłka :)
Przyjaciołom z blogów kulinarnych bardzo dziękuję za udział w akcji „Zimowe Jabłuszka”, a jednocześnie zapraszam do udziału w następnych jej edycjach :) A gościom odwiedzającym mojego bloga polecam wypróbowanie przepisów :)
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj
piątek, 22 marca 2013
Pleśniak z jabłkami
czwartek, 21 marca 2013
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
środa, 20 marca 2013
Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :)
Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem
Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego Męża, a wtedy jeszcze Narzeczonego, który woli konkrety. Dziś w takiej formie naleśniki robię często na obiad, ale zdarza się też, że pojawiają się, jako ciepła kolacja na różnego rodzaju imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :)
Najprostsza i najszybsza sałatka świata, z ananasem, porem i kapustą pekińską
Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :)
poniedziałek, 18 marca 2013
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:)
Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :)
czwartek, 14 marca 2013
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim
Pewien czas temu oglądałam jeden z programów kulinarnych i Buddy, znany amerykański cukiernik, robił tort z ciastem marchewkowym. W pierwszej chwili wydawało mi się to dziwne, bo w osobiście nie znam nikogo, kto robiłby tort na cieście z marchewkowym. Po pewnym czasie robiłam tort dla mojego super Męża, a zawsze staram się robić tak, by każdy tort był inny. No, więc postanowiłam, że zrobię tort na marchewkowym cieście, a jako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :)
środa, 13 marca 2013
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem
Nie wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :)
Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :)
Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :)
wtorek, 12 marca 2013
Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego
czwartek, 7 marca 2013
Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami
Pewnie zastanawiacie się, czemu nazwałam tak ciasteczka z jabłkami? :) Historia jest zabawna, mój Mąż, gdy zobaczył te ciasteczka stwierdził, że wyglądają jak czapka księdza, czyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne.
Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :)
środa, 6 marca 2013
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym
Fale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :)
Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :)
wtorek, 5 marca 2013
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy
Lasagne, czyli po polsku Lazania. Można ją kupić gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :)
piątek, 1 marca 2013
Sałatka warstwowa z kiełkami słonecznika i jajkiem
Subskrybuj:
Posty (Atom)