piątek, 29 marca 2013

Wielkanoc 2013 :)))))

Wesołych Świąt Wielkanocnych :)


A ku przestrodze, byście uważali przy światecznym ucztowaniu, wiersz L.J. Kerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :)

Serniki – Wielkanocny przegląd


Jeśli chcecie upiec na Święta Wielkanocne sernik, a nie wiecie na jaki się zdecydować, oto kilka moich propozycji.

Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie.


Po przepisy na Wielkanocne Babki zapraszam tutaj :)
Polecam również przygotowanie domowego Advocata :)

Wielkanocne Babki - przegląd


Święta tuż tuż, więc jeśli jeszcze nie zdecydowaliście co na nie upiec, oto zbiór moich przepisów na Wielkanocne babki :)

Przpisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie.

Po przepisy na Wielkanocne Serniki zapraszam tutaj :)
Polecam również przygotowanie domowego Advocata :)

czwartek, 28 marca 2013

Marchewkowe Tiramisu


Kolejny pomysł na to, co można zrobić z ciastem marchewkowym. Na początku zrobiłam standardowe ciasto marchewkowe oblane lukrem. Później przyszedł czas na tort pomarańczowo – śmietankowy, a po torcie stwierdziłam, że czemu nie zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :)

Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką


Sernik na zimno z brzoskwiniami, czy innymi owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :)

środa, 27 marca 2013

Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem)


Sernik z grysikiem moja mama piekła zawsze na Wielkanoc, gdy byliśmy dziećmi, więc to taki trochę przysmak z mojego dzieciństwa :) Najbardziej charakterystyczną jego cechą była mega gorzka czekolada na jego wierzchu i ten charakterystyczny smak sernika, który urozmaica kasza manna :)

wtorek, 26 marca 2013

Domowy chrzan babci Marty


Ten przepis na domowy chrzan mamy od mojej babci, która prawdopodobnie miała go od swojej mamy. W każdym razie jest w naszej rodzinie już bardzo bardzo długo. Pamiętam, że gdy byłam małym szkrabem, może 4 letnim, mój tata tarł chrzan i wszędzie było go czuć :)
Robienie chrzanu na święta to taka nasza tradycja. Wiem, że można go kupić w sklepie, ale domowy chrzan jest o wiele wiele smaczniejszy, dlatego zawsze robimy go w większej ilości :)

Podsumowanie Akcji „Zimowe Jabłuszka” cz.2


Podsumowanie Akcji „Zimowe Jabłuszka” cz.1


Jak zapewne wiecie, zorganizowałam na Durszlaku (portalu z blogami kulinarnymi) akcję „Zimowe Jabłuszka”, która trwała od 22 lutego do 22 marca. Akcja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem, bo wzięło w niej udział ponad 130 blogów kulinarnych, które łącznie dodały 192 przepisy na coś pysznego, zawierającego w składzie jabłka :)
Przyjaciołom z blogów kulinarnych bardzo dziękuję za udział w akcji „Zimowe Jabłuszka”, a jednocześnie zapraszam do udziału w następnych jej edycjach :) A gościom odwiedzającym mojego bloga polecam wypróbowanie przepisów :)
Pozdrawiam,
Olinka – Smakowy Raj

piątek, 22 marca 2013

Pleśniak z jabłkami


Pleśniak, czyli kruche ciasto z „rosą”, można zrobić z dowolnymi owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :)

czwartek, 21 marca 2013

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym


Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :)

środa, 20 marca 2013

Przysmak króliczka playboy'a, czyli sałatka w stylu PRL – u :)


Sałatka jaką często robiła moja mama. Idealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami.

Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem


Osobiście lubię naleśniki na słodko, ale dla wielu osób przypominają one bardziej deser, niż obiad. Któregoś dnia zaczęłam robić takie naleśniki dla mojego Męża, a wtedy jeszcze Narzeczonego, który woli konkrety. Dziś w takiej formie naleśniki robię często na obiad, ale zdarza się też, że pojawiają się, jako ciepła kolacja na różnego rodzaju imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :)

Najprostsza i najszybsza sałatka świata, z ananasem, porem i kapustą pekińską


Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :)

poniedziałek, 18 marca 2013

3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:)


Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :)

czwartek, 14 marca 2013

American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim


Pewien czas temu oglądałam jeden z programów kulinarnych i Buddy, znany amerykański cukiernik, robił tort z ciastem marchewkowym. W pierwszej chwili wydawało mi się to dziwne, bo w osobiście nie znam nikogo, kto robiłby tort na cieście z marchewkowym. Po pewnym czasie robiłam tort dla mojego super Męża, a zawsze staram się robić tak, by każdy tort był inny. No, więc postanowiłam, że zrobię tort na marchewkowym cieście, a jako, że marchewka mi się komponuje z pomarańczą, to dodałam dżem pomarańczowy :) Wszystko skąpane w delikatnej śmietance, obłożone kawałkami świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :)

środa, 13 marca 2013

Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem


Nie wiem czy tylko ja jestem maniaczką jedzenia makaronów, pod każdą postacią, czy każdy tak :) W każdym razie, jeśli szukacie przepisu na dobry, domowy sos mięsno – jarzynowy polecam wypróbowanie mojego przepisu :)
Pappardelle to makaron wstążki, ale możecie użyć każdy kształt makaronu jaki macie akurat w kuchni :)
Sos pomidorowo – paprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :)

wtorek, 12 marca 2013

Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego


Szyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy urodziny :) A, jako że oboje lubią słodkie i białą czekoladę, to pomyślałam, że zrobię im coś pysznego :)

czwartek, 7 marca 2013

Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami


Pewnie zastanawiacie się, czemu nazwałam tak ciasteczka z jabłkami? :) Historia jest zabawna, mój Mąż, gdy zobaczył te ciasteczka stwierdził, że wyglądają jak czapka księdza, czyli biret :) Jak biret to biret :) A jeśli chodzi o ciasteczka, to muszę powiedzieć, że są przepyszne i proste do zrobienia. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ciasto jest lekko twardawe, ale kruche i przepyszne.

Z podanej porcji można zrobić około 36 niezbyt dużych ciasteczek, czyli dość sporo :)

środa, 6 marca 2013

Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym


Fale Dunaju to ciasto, które ma wiele wersji. Zazwyczaj jednak jest ono z owocami, kremem budyniowym i obowiązkowo z polewą czekoladową :)
Przepis na moje Fale Dunaju moja mama dostała od jednej cioci. Mamy go już długie lata i nikt nie wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :)

wtorek, 5 marca 2013

Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy


Lasagne, czyli po polsku Lazania. Można ją kupić gotową w sklepie, podgrzać i zjeść, ale dla tych bardziej ambitnych, przedstawiam mój przepis, na Lazanię od A do Zet, czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :)

piątek, 1 marca 2013

Sałatka warstwowa z kiełkami słonecznika i jajkiem


Lubię eksperymentować, a jako że w naszej lodówce zagościły kiełki słonecznika, postanowiłam zrobić z nimi sałatkę. Muszę przyznać, że kiełki są rewelacyjne i nadają bardzo ładny smaczek sałatce. Polecam :)

Printfriendly