Jabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich
pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem.
Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest
poezją.
Ciasto:
50dag mąki
20dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20dag margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze
słoika**)
2 cukry waniliowe
3 łyżeczki cynamonu
¾ szklanki rodzynek
Dodatkowo:
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania
Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i
cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie
rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód,
nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
*Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy
lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać
kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną.
**Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja.
W tym miejscu do jabłek dodajemy cynamon i cukier waniliowy
oraz przepłukane wrzątkiem rodzynki. Całość mieszamy i rozprowadzamy
równomiernie na cieście.
Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej
zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier nam się nie rozpuści.
R E K L A M A | ||
Dla mnie szarlotka musi mieć kratkę! Ta jest świetna :)
OdpowiedzUsuńJak precyzyjnie wykonana kratka:)Bardzo lubię szarlotkę,a najbardziej taką ciepłą,prosto z piekarnika:)
OdpowiedzUsuńKratka rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka-Królowa wśród ciast!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOj Kochana, zaszalalas:-) To rowniez jedno z moich ukochanych ciast. Jak pieknie je udekorowalas, mistrzostwo swiata:-)
OdpowiedzUsuńOj tak szarlotki czy jabłeczniki to niewątpliwie najlepsze ciacha na świecie ;)
OdpowiedzUsuńMajstersztyk! Tym przepisem obudziłaś we mnie nieuświadomioną ochotę na szarlotkę;)
OdpowiedzUsuńNo tak, jabłecznik! Najlepsze ciasto na niedzielną herbatkę!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Dostanę kawałeczek?:)
OdpowiedzUsuńO jaki ładny,piękna krateczka.
OdpowiedzUsuń