czwartek, 27 marca 2014

Szyszki z ryżu preparowanego z prażonymi bakaliami


Będąc na Cyprze, miałam okazje smakować różne orzechy i migdały w karmelu. Muszę przyznać, że bardzo mi to zasmakowało, a ostatnimi czasy przypomniałam sobie o tym i postanowiłam trochę pokombinować, no i tak powstały karmelkowe szyszki z ryżem preparowanym i prażonymi bakaliami :)

Ps. Zachęcam również do obejrzenia przepisu na tradycyjne szyszki, czekoladowe szyszki i szyszki z białą czekoladą.

czwartek, 20 marca 2014

Karotki - ciasteczka marchewkowe z orzechami


Bardzo lubię różne marchewkowe specjały, które przyrządzałam już na wiele różnych sposobów na przykład w postaci ciasta, wuzetki, tortu, czy pancakes. Teraz przyszedł czas na marchewkowe ciasteczka, przypominające trochę pieguski. Marchewka doskonale smakuje z orzechami, zwłaszcza włoskimi. By podkreślić ich smak, uprażyłam je na patelni przed dodaniem do ciasteczek.  

środa, 19 marca 2014

Ciasto biszkoptowe z cappuccino


W moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu, a ja dalej wypróbowuje nowe i tak ostatnio postanowiłam zrobić biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :)

wtorek, 18 marca 2014

Brownies z nutą pomarańczy


Brownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :)
Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez nas bakalie.

poniedziałek, 17 marca 2014

Zielona wyspa, czyli makaron z sosem szpinakowym


Danie idealne na dzień świętego Patryka, który obchodzony jest w Irlandii 17 marca. Święty Patryk wprowadził chrześcijaństwo na zielonej wyspie, a do wytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :)

Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :)

czwartek, 13 marca 2014

Wuzetka na prostym cieście babkowym


Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdziłam, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę. Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :)

środa, 12 marca 2014

Smażona wątróbka drobiowa z cebulką



Ostatnio po dość długiej przerwie (ponad 1,5 roku) przyszedł mi smak na smażoną wątróbkę, jaką robiło się u mnie w domu. No i skusiłam się w końcu, by zrobić. Najlepiej smakuje mi wątróbka pokrojona na małe kawałki, z dużą ilością cebuli (czasem 1:1), gdyż  wtedy ma lepszy smak, nie jest taka sucha i szybciej się ją smaży.

piątek, 7 marca 2014

Cinnamon Rolls – drożdżowe ślimaki z cynamonem


Cynamonowe ślimaczki nieodzownie kojarzą mi się z wyprawą do Stanów. Oczywiście jako miłośniczka jedzenia, a w szczególności słodyczy, byłam ciekawa różnych smaków i trochę czasu spędziłam na zapoznawaniu się z różnymi produktami. Jednego razu znalazłyśmy z koleżanką Rolls’y jako surowe ciastka do upieczenia w piekarniku. Miały takie śmieszne tekturowe opakowanie, przypominające trochę konfetti, które w czasie otwierania, jakby wystrzeliwało i były w nim 4 ślimaki i jeszcze coś przypominającego lukier do oblania ciastek po wierzchu. Pamiętam ten wieczór, gdy piekłyśmy ciastka, była muzyka Czajkowskiego i Rolls’y, z których coś podczas pieczenia spadło na spód naszego Mini Owena  i trochę zakopciłyśmy sobie pokój. By szybko wywietrzyć pobiegłyśmy otworzyć drzwi zewnętrzne i kto był pod nimi? Stado saren, które pasły się pod naszymi drzwiami. Sceneria istnie bajeczna. Wieczór, góry, niebo gęsto usłane gwiazdami, sarny, mgła z piekarnika, a do tego ten Czajkowski. No coś pięknego!

Printfriendly