sobota, 31 marca 2012
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :)
Wszyscy znamy i uwielbiamy Raffaello, które doczekało się już wielu ciast o tej nazwie. Może tym razem warto spróbować czegoś innego, tzn. ciasta które swoim zapachem i smakiem przypomina Ferrero Rocher :) Przepis znalazłam w gazecie ponad 10 lat starej, ale widać dobry zwyczaj zbierania przepisów znowu się opłacił :) Oczywiście zmieniłam przepis nieznacznie- polewa i orzeszki na górze :) Ciasto jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :)
czwartek, 29 marca 2012
Babka piaskowa z skórką cytrynową
Babka piaskowa to pierwsze ciasto jakie pamiętam z mojego dzieciństwa. Piekli go rodzice, ale też czasami sam tata, który jest super kucharzem :) Pamiętam jak mówił mi, że mam nie jeść mąki, bo jest w niej proszek do pieczenia i będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :)
wtorek, 20 marca 2012
Tradycyjny Sernik Wiedeński
Sernik Wiedeński był specjalnością mojej mamy, która nie wiem skąd ma ten przepis, w każdym razie jest on w mojej rodzinie słodką tradycją na Wielkanocnym stole od bardzo wielu lat :)
poniedziałek, 19 marca 2012
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa
Panettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie gotową babkę Panattone można kupić w hipermarketach, ale ten długi termin przydatności to działa na mnie trochę odstraszająco :)
Przepis babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna.
Babka Panettone najlepiej smakuje po lekkim przestygnięciu, czyli jak większość ciast drożdżowych, które podobno świeże nie są zbyt zdrowe.
Polecam :)
czwartek, 15 marca 2012
Chinese rice cookies, czyli chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego :)
wtorek, 13 marca 2012
Kebabo - sałatka, czyli sałatka z kurczaka z gyrosem :)
Pewnie wszyscy lubicie kebab, czy dania z gyrosem? Ja od pewnego czasu kebaba przyrządzam sama i pewnie niebawem dorzucę mój przepis… a tymczasem sałatka, która jest kebabem w wersji szybszej i może bardziej lubianej przez mięsożerców, bo w końcu bez bułki :) Zrobiłam ją pierwszy raz na urodziny mojego Narzeczonego, który uwielbia mój kebab, ale przyrządzenie kebaba dla 15 osób jest trochę czasochłonne, dlatego wyszła sałatka :)
piątek, 9 marca 2012
Zjawiskowa i ekspresowa sałatka z ananasem :)
Szybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :)
czwartek, 8 marca 2012
Zebra tradycyjna
Ciasto przez wszystkich chyba znane, a przynajmniej z nazwy :) hmm nie wiem skąd mam przepis, ale piekłam według niego już kilka razy i to w różnych blaszkach, zarówno podłużnych babkowych, jak i okrągłych. Zawsze wychodziła pyszna :) Zaletą zebry i tego typu innych ciast jest to, że można je dość długo przechowywać :)
środa, 7 marca 2012
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :)
Przepis na Apfelkuche znalazłam kawał czasu temu, w jakiejś gazecie niemieckiej. Wtedy niemiecki był dla mnie zupełnie obcym językiem, ale znał go mój tata, który musiał mi ów przepis przetłumaczyć, gdyż uparłam się, że muszę to ciasto upiec :) Od tamtego czasu piekłam ten jabłecznik kilkanaście razy i zawsze wychodził pyszny. Nawet raz moja mama piekła go ponad 1,5 godziny, bo zapomniała wyciągnąć go z pieca… no cóż, przypalił się, ale ku zdziwieniu wszystkich, był nadal pyszny i nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :)
Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm.
Etykiety:
Ciasta,
Ciasta Kruche,
Ciasta z Jabłkami
wtorek, 6 marca 2012
Rozgrzewający napój z % na chłodny czas, czyli moja wersja grzańca :)
Uwielbiam grzańce, a moim faworytem jest grzaniec galicyjski :) Ostatnio zrobiłam kilka razy podobny, wg mojej receptury, czyli wszystko dodane co lubię :) Wersja sprawdza się praktycznie do różnego wina. Robiłam już na czerwonym winie półsłodkim, wytrawnym (dodałam odrobinę cukru), jak i na białym winie z jabłek :) Zawsze wyszły pyszne :)
poniedziałek, 5 marca 2012
Mini kanapeczki z biedroneczki, czyli mój przystawkowy hit ostatnich imprez :)
Jakiś czas temu byłam na zakupach w „Biedronce”, znalazłam tam takie malutkie sucharki około 2x2cm. Stwierdziłam, że nie ma się co zastanawiać, trzeba to przetestować :) Kupiłam, zrobiłam wg sposobu, który opisuje poniżej i okazały się świetne! No, a potem stwierdziłam, że to całkiem fajny pomysł np. na urodzinową przystawkę. W ostatnim czasie robiłam je chyba z 4-5 razy i nie było osoby, której by nie smakowały, a ze stołu schodziły jak przysłowiowe „świeże bułeczki”. Prawdopodobnie w innych sklepach można również kupić takie sucharki. No i dodam jeszcze, że można modyfikować składniki wedle tego, co lubicie :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)