wtorek, 12 marca 2013

Szyszki z białej czekolady i ryżu preparowanego


Szyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy urodziny :) A, jako że oboje lubią słodkie i białą czekoladę, to pomyślałam, że zrobię im coś pysznego :)



Składniki:
300g białej czekolady
1 ½ szklanki ryżu preparowanego

Biała czekoladę łamiemy lub kroimy w drobną kosteczkę, po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, tzn. miseczkę, bądź rondelek umieszczamy nad naczyniem z gorącą wodą, w taki sposób, by naczynie z czekoladą, nie dotykało powierzchni wody. W innym przypadku, czekolada może, (choć nie musi) nam się zwarzyć.

Czekoladę mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Gdy już będzie płynna wkładamy naczynie z czekoladą, do innego naczynia z zimną wodą. Tym razem naczynie ma być lekko zanurzone w wodzie. Mieszamy czekoladę tak długo, aż będzie prawie zimna, ale co ważne płynna. (Wrzucenie ryżu preparowanego do ciepłej lub gorącej czekolady może spowodować, że stanie się miękki i flakowaty).

Do zimnej czekolady wsypujemy ryż preparowany i mieszamy by się połączył z masą. Na koniec z tężejącej masy formujemy ręcznie kuleczki, które układamy na talerzu i pozostawiamy do wystygnięcia.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

  1. Ja szyszki zawsze robię z ciemną polewą. A te wyglądają trochę jak rafaello i jestem ciekawa jak smakują. Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo, nie znałam wersji szyszek z biała czekolada, zawsze robiłam z mleczną lub gorzką, w białej wersji nie są za mdłe przypadkiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku...raj dla mojego podniebienia...na sama mysl slinka cieknie; )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly