środa, 6 listopada 2013

Super prosta i szybka babka z kefirem


Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie polecam gorąco, bo jest przepyszna :)



PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.




Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki oliwy
2 łyżeczki sody
400ml kefiru
2 łyżki kakao
100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego)
2 szklanki mąki

Dodatkowo:
1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)
1 łyżka mąki

Polewa:
100g czekolady deserowej
80ml śmietany kremówki

Wszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.


Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały.


Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013



Akcja ŻURAWINOWA!

11 komentarzy:

  1. Twoja wersja mi najbardziej odpowiada - duuużo rodzynek i polewy czekoladowej:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, lubię takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste ciacha to coś co bardzo lubię ;) Twoja babka prezentuje się naprawdę kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i tak smaczne :). Mogłabym je jeść bez końca. Smak z dzieciństwa pozostanie na zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no rewelka,jak dla mnie, ściągam przepis, jak zrobię, powiem ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam na Wielkanoc. Szybka, prosta i rewelacyjnie smakuje. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się, że ta babka przypadła Ci do gustu :) Bardzo lubię to ciasto, bo można z niego oprócz babki zrobić także tort czy wuzetkę :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. chyba pyszna babka jutro upiekę dla wnuków.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly