Ten przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w
końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam
wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez
bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem
tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i
lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość długo świeżość. W każdym razie
polecam gorąco, bo jest przepyszna :)
PS. Babkę możecie oblać czekoladą, lukrem, posypać cukrem
pudrem lub zostawić taką jaka jest po upieczeniu.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
½ szklanki oliwy
2 łyżeczki sody
400ml kefiru
2 łyżki kakao
100 - 150ml dżemu (lub musu jabłkowego)
2 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)
1 łyżka mąki
Polewa:
100g czekolady deserowej
80ml śmietany kremówki
Wszystkie składniki na babkę razem mieszamy, przy czym pod
koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie, pokrojone orzechy i
migdały można wsypać od razu, a rodzynki, morele, żurawinę etc., pierw płuczemy
wrzątkiem, a następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość
jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na
babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i
pozostawiamy by wystygły i odparowały.
Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę czekolady
łamiemy na drobniejsze kawałki, zalewamy śmietaną i gotujemy na wolnym ogniu
stale mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciepłą polewą polewamy
babki i pozostawiamy, by polewa stwardniała.
R E K L A M A | ||
Twoja wersja mi najbardziej odpowiada - duuużo rodzynek i polewy czekoladowej:D
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda swietnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, lubię takie ciacha!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuńProste ciacha to coś co bardzo lubię ;) Twoja babka prezentuje się naprawdę kusząco!
OdpowiedzUsuńProste i tak smaczne :). Mogłabym je jeść bez końca. Smak z dzieciństwa pozostanie na zawsze :)
OdpowiedzUsuńno rewelka,jak dla mnie, ściągam przepis, jak zrobię, powiem ;)))
OdpowiedzUsuńUpiekłam na Wielkanoc. Szybka, prosta i rewelacyjnie smakuje. Polecam!!
OdpowiedzUsuńKasiu cieszę się, że ta babka przypadła Ci do gustu :) Bardzo lubię to ciasto, bo można z niego oprócz babki zrobić także tort czy wuzetkę :)
UsuńPozdrawiam :)
chyba pyszna babka jutro upiekę dla wnuków.
OdpowiedzUsuńSuper dzis upieklam dla gosci ;) smacznaaaaa babka ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz pisze komentarz, bo naprawdę przepis godny polecenia. Szybkie i pyszne ciasto 🍰🍰
OdpowiedzUsuńMożna mikserem?
OdpowiedzUsuń