poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Advocat, Ajerkoniak, czy inaczej likier jajeczny


Ajerkoniak to sam w sobie dobry trunek, ja używam go często do kremów, lodów, czasem jako dodatek do kawy. Jak widać przepis jest dość elastyczny… i powiem szczerze, że przymierzam się do zrobienia go w innych smakach. Polecam jego wypróbowanie :)




Składniki:
5 żółtek
250g cukru
¼ litra spirytusu
250ml mleka* + 250ml  śmietany kremówki 30% (można zastąpić: ½ litra mleka, ½ litra słodkiej śmietanki lub ½ litra mleka skondensowanego)**
2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego

* Najlepiej użyć mleka z kartonu (UHT), używając świeżego mleka najlepiej wcześniej je przegotować i ostudzić.

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, tak długo by cukier się rozpuścił. Następnie powoli wlewamy śmietanę i mleko, a na koniec stopniowo wlewamy spirytus. Ajerkoniak jest gotowy do picia praktycznie od razu po zrobieniu, jednak najlepiej odstawić go na kilka godzin, by dobrze wystygł i stężał. Likier uzyskuje najlepszy smak po kilku dniach. Gotowy likier najlepiej przechowywać w lodówce.


** W zależności od tego jaką konsystencję likieru chcemy uzyskać, dodajemy:
-  rzadki - dodaj 500ml mleka,
- gęsty - 250ml mleka + 250ml śmietany 30%,
- bardzo gęsty - 500ml śmietany 30%







R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

  1. domowy to musi być pyszniutki.
    warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dusiu, domowy zupełnie inny. Wkrótce dorzuce kolejne likiery :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly