Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach,
czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z
syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu
w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć
nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego
dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył
wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)
Pancakes:
3 jajka
2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Dodatkowo:
Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego)
Owoce
Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą
konsystencję.
Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki.
Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki.
Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :)
R E K L A M A | ||
Jak ślicznie ozdobione te na ostatnim zdjęciu! Muszę wreszcie wykombinować jakieś pankejki dla alergików :)
OdpowiedzUsuńsmakowite pankejki łiiii :)
OdpowiedzUsuń