czwartek, 10 maja 2012

Pancakes- czyli naleśniki na styl Amerykański :)



Kolejna pyszna rzecz, w której zakochałam się w Stanach, czyli Pancakes’y :) Pancakes’y to małe i delikatne naleśniki, podawane zwykle z syropem klonowym, czasami z borówkami dodanymi do ciasta. Podczas mojego pobytu w USA były stałym gwoździem naszego menu, a przed wyjazdem na naleśniki patrzeć nie umiałam. W Stanach wszyscy robią gotowe naleśniki z proszku, do którego dodaje się jajka i mleko, ale po przyjeździe do kraju, gdy proszek się skończył wymyśliłam ten przepis, który gorąco polecam :)
Pancakes:

3 jajka
2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Dodatkowo:
Syrop (klonowy lub z mniszka lekarskiego)
Owoce

Jajka rozbić trzepaczka, dodać mleko, mąkę, sodę i proszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gotowe ciasto ma dość gęstą konsystencję.


Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki.



Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale  podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :)



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


2 komentarze:

  1. Jak ślicznie ozdobione te na ostatnim zdjęciu! Muszę wreszcie wykombinować jakieś pankejki dla alergików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowite pankejki łiiii :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly