czwartek, 19 listopada 2015

Kruche ciasteczka owsiane



O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.






Składniki:
250g masła 82% (bez dodatku oleju)
2 jajka
1 ½  szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾  łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 ½  szklanki mąki
2 ½  szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne)
+ ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek


Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto.  Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane.

Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach  na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180C.
Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach. 

PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy 1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków. 



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Jesienne słodkości!

4 komentarze:

Printfriendly