Przepis
na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie
ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów
włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy
składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności,
chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)
Ciasto:
3 jajka
1 ¼
szklanki cukru
½
szklanki oleju
600ml
kefiru
2 – 3
łyżki kakao
Około
200g musu z jabłek lub dżemu
3
łyżeczki sody
3
szklanki mąki
Masa
orzechowa:
40 dag orzechów
włoskich (można zastąpić mieszanką orzechów włoskich, laskowych i migdałów)
25 dag
cukru
30 dag
masła
5 łyżek
wody
Składniki
na ciasto dodajemy kolejno do misy. Najpierw wbijamy jajka, dodajemy cukier,
olej, kefir, kakao, mus lub dżem i sodę, całość mieszamy trzepaczką lub
drewnianą łyżką. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do pozbycia się grudek.
Masę
wylewamy do blaszki około 23 x 34 cm (lub nieco większej), wyłożonej
pergaminem.
Ciasto
pieczemy w 180⁰C około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”, czyli po
upływie czasu pieczenia wbijamy wykałaczkę do ciasta i sprawdzamy, czy jest
suchy, jeśli tak, ciasto jest gotowe :)
Wierzch
wystudzonego ciasta można wyrównać nożem.
Orzechy
włoskie siekamy nożem, im bardziej rozdrobnione, tym prościej będzie
rozprowadzić masę po cieście.
Masło,
cukier i wodę zagotowujemy , dodajmy rozdrobnione orzechy i gotujemy około 5
minut, mieszając. Gotową masę pozostawiamy na około 10 - 15 minut, by lekko przestygła,
a następnie rozprowadzamy ją równomiernie po cieście.
Gdy
masa orzechowa całkowicie stwardnieje, ciasto jest gotowe do podania.
R E K L A M A | ||
Masa orzechowa to świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł z tą masą orzechową;)
OdpowiedzUsuńMURZYNEK TO MOJE ULUBIONE CIACHO, A ZORZEHCAMI TO JUZ WOGÓLE EXTRA!
OdpowiedzUsuńwyżarłabym samą masę, Olu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMasa orzechowa - marzenie! :D
OdpowiedzUsuń