O tym jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę
nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą
zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym
otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj.
Składniki:
250g masła 82% (bez dodatku oleju)
2 jajka
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
¾ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 ½ szklanki mąki
2 ½ szklanki płatków
owsianych błyskawicznych (drobne)
+ ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i
sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka,
zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo
dodajemy płatki owsiane.
Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i
układamy w odstępach na papierze
pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas
zyskują ładna fakturę.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w
temperaturze 180⁰C.
Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych
pojemnikach.
PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną w
drobną kostkę lub różne bakalie (żurawinę, rodzynki, orzechy, skórkę z
pomarańczy, słonecznik), wtedy zamiast 2 ½ szklanki płatków owsianych, dodajemy
1 ½ szklanki płatków i 1 szklankę wybranych przez siebie innych dodatków.
R E K L A M A | ||
Owsiane - moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka owsiane :)
OdpowiedzUsuń