piątek, 3 października 2014

Ciasto z dyni (łatwe)


Bardzo polubiłam amerykańskie wypieki i dynie, z której prócz kompotu nie robiło się u nas nic. Sytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę dyniową, później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane. Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :)







Składniki:
½ kg dyni (obranej)
120g margaryny lub masła
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki sody
2 ½ szklanki mąki

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Obraną dynię kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 ½ szklanki wody i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy dynię do miękkości, przez jeszcze około 5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka.


Garnek z dynią zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli wolicie wyższe ciasto to  na małą blaszkę około 20 x 30cm, jeśli ciasto ma być cieńsze, na większą blaszkę np. 23 x 34cm.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180C około 35 – 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Oczywiście cieńsze ciasto upiecze się szybciej niż grubsze. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na co najmniej 15 minut w wyłączonym piekarniku.

Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dynia na słodko i słono

Ciasta bez miksera

Smaczna Jesień

Jesień to sezon na dynię :)

7 komentarzy:

Printfriendly