Bardzo polubiłam amerykańskie wypieki i dynie, z której prócz
kompotu nie robiło się u nas nic. Sytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy
dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę dyniową, później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym
roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane.
Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :)
Składniki:
½ kg dyni (obranej)
120g margaryny lub masła
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki sody
2 ½ szklanki mąki
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Obraną dynię kroimy w około 1 cm kostkę, wrzucamy do garnka,
zalewamy 1 ½ szklanki wody i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy dynię do miękkości, przez jeszcze około
5 minut, co pewien czas mieszając aż powstanie jednolita papka.
Garnek z dynią
zdejmujemy z ognia, dodajemy tłuszcz i mieszamy łyżką lub widelcem aż się
rozpuści. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i na koniec
stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy na
blaszkę wyłożoną pergaminem. Jeśli wolicie wyższe ciasto to na małą blaszkę około 20 x 30cm, jeśli ciasto
ma być cieńsze, na większą blaszkę np. 23 x 34cm.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180⁰C około 35 – 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Oczywiście cieńsze ciasto upiecze się szybciej niż grubsze. Po upieczeniu
ciasto pozostawiamy na co najmniej 15 minut w wyłączonym piekarniku.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Jesień to sezon na dynię :)
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Chcę je jeść:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta z dyni:)
OdpowiedzUsuńojej, byłam ciekawa przepisu widząc migawkę na fb...pysznie i faktycznie proste;))
OdpowiedzUsuńAch zjadłabym takie właśnie teraz:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z dodatkiem dyni...
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl