Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść
taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a
potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto
marchewkowe, ale inne niż zwykle. Marchewka doskonale komponuje się z
pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów
sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
Składniki:
400g marchewki
170g masła 82% lub margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
150g dżemu pomarańczowego
2 płaskie łyżeczki sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Pomarańczowy lukier:
2 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki wody
Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych)
Dekoracja:
Ok. 50g płatków migdałowych
Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.
Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm,
smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka,
szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę
mąki i dżem pomarańczowy.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170⁰C, na środkowym poziomie
piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy
ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o
kolejne 10 – 15 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w
wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie
wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.
Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy
stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale
lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta.
Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę
podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do
ostygnięcia.
R E K L A M A | ||
Robiłam prawie identyczną, jest mega smaczna !!! Pozdrawiam serdecznie Olu :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, jesienne ciasto:)
OdpowiedzUsuńoj, nie znam, chętnie wprosiłabym się na kawę, na ciacho i na pogaduchy:D
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje to ciasto. I kolor ciekawy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne :) Znam już smak ciasta z marchewką i jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny wieniec :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl