środa, 30 stycznia 2013

Indyjska zupa krem z dyni


Lekka zupa z dyni, doskonale się sprawdza na każdy czas. Jeśli szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :)


Składniki:
600g dyni (obranej)
1 marchewka
1 duża cebula
1 duży ziemniak
2 szklanki wody
1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki Curry
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
100ml śmietany kremówki

Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły.


Przestudzone jarzyny miksujemy blenderem lub w dzbanku do koktajli. Następnie zagotowujemy w garnku, ze śmietanką i przyprawami. Po około 3 minutach zupa jest gotowa.
Można ja jeść samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.


R E K L A M A



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


3 komentarze:

  1. pyszna zupa na zimne dni, idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolekcjonuję przepisy na szybkie zupy bez bulionu, więc pewnie sobie pożyczę :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly