Lany chrust jest fajnym rozwiązaniem dla osób, które mają mało
czasu na pieczenie oraz dla tych, którzy nie lubią się bawić w wykrawanie, czy
ugniatanie ciasta. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo szybkie, przypomina
troszeczkę ciasto na naleśniki :)
środa, 26 lutego 2014
piątek, 21 lutego 2014
Niemieckie naleśniki czyli Eierkuchen lub Pfannkuchen
U mnie na Śląsku na naleśniki mówi się „Ajerkuchy”, czyli jak po niemiecku Eierkuchen :)
Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę przypominają biszkopt. Jak większość naleśników można je piec na tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka.
czwartek, 20 lutego 2014
Zimowa herbata z pomarańczą
Zima to sezon na cytrusy, a więc smaczne, soczyste
pomarańcze w dobrej cenie. Zamiast cytryny polecam wypróbowanie herbaty z
pomarańczą. Jak dla mnie smakuje idealnie na ciepło i zimno. Najlepiej od razu
zrobić większą ilość, by nie bawić się co chwilę w wyciskanie pomarańcz :)
środa, 19 lutego 2014
Ciasto słonecznikowe
Ciasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony
słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie
połączenie idealne.
Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie
pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub
ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :)
PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej
lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody.
czwartek, 13 lutego 2014
Banalny herbaciany piernik
Piernik z herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają
żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem
wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję
świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo
czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki.
środa, 12 lutego 2014
Rosół z mięsnymi kołdunami
Kołduny nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to
trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na
drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej
nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji,
to powiem tylko tyle, że nie były złe, a
nawet całkiem smaczne. Oczywiście pewien czas temu postanowiłam zrobić
je sama, aż z czasem weszły na stałe do naszego menu :)
poniedziałek, 10 lutego 2014
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem
Naleśniki ostro nadziane z kurczakiem, są stworzone dla osób
lubiących konkrety :) Przepis powstał z dedykacją dla mojego Męża, który lubi
mięsko praktycznie pod każdą postacią :)
Naleśniki z kurczakiem są idealnym daniem na obiad, kolację,
ale również dobrze sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy. Można je
przygotować wcześniej, a przed samym podaniem po prostu włożyć do gorącego piekarnika,
by ser się rozpuścił i by się lekko podgrzały.
PS. Polecam zrobienie większej ilości (np. podwójnej), by coś zostało na kolację :)
czwartek, 6 lutego 2014
Racuszki drożdżowe z twarogiem s. Aleksandry
Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju
placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór
przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były
już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z
twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja
super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju.
Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami
na placuszki :)