Przepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże zaskoczenie. Nie jest to taki typowy piernik, w którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :)
Ciasto:
250g margaryny
2 łyżki miodu
15 dag cukru pudru
500g mąki
1 jajko
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania
Margarynę rozpuszczamy tak, by była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.
Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta.
Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy mieszamy z cynamonem i posypujmy nim potarte jabłka. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na blaszkę i przykrywamy resztą ciasta.
Piernikowy jabłecznik pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut.
Dobrze wystudzony jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
o rany, ale ciacho, ta kruszonka i jabłka!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie,chyba sobie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ten jabłecznik:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę zapisać :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jabłecznik. ; )
OdpowiedzUsuńPodobny do tego mojej babci, więc pewnie równie pyszny!
O tak, pyszny :)) jeden z moich ulubionych :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich i dziękuje za komentarze :))
pyszne ciastko, do kawki, na deserek, na poczęstunek gości, idealne na każdą okazję :) ja jestem przekupiona przede wszystkim cynamonem :D
OdpowiedzUsuń