poniedziałek, 18 lutego 2013

Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem w wersji Walentynkowej lub Świątecznej (Sandwich Cookies)


Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą w oryginale robione są przy pomocy dwóch foremek, obu okrągłych, karbowanych, ale jedna posiada karbowany otworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja zrobiłam ciasteczka w nieco innym kształcie, serduszka z gwiazdą w środku. Po prostu stwierdziłam, że będzie to ładnie wyglądać i dawać taki Walentynkowo – Świąteczny klimacik :)
Ciasteczka nie są trudne w zrobieniu, za to pyszne w smaku :)




Składniki:
2 żółtka
10 dag cukru pudru
25 dag masła
40 dag mąki
Skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
20 dag zmielonych migdałów lub orzechów laskowych

Dodatkowo:
Marmolada lub dżem np. malinowa, wiśniowa
Cukier puder do posypania ciastek

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i migdały mieszamy razem w misce, po czym robimy niewielki dołek, do którego dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki.

Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem, w temperaturze 180°C, około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu, całe ciasteczka smarujemy dżemem lub marmoladą, a ciasteczka z otworkiem posypujemy cukrem pudrem (przy pomocy sita). Na koniec ciasteczka z otworkiem delikatnie zlepiamy z ciasteczkami z marmoladą.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarz:

Printfriendly