Austriackie kruche ciasteczka z marmoladą w oryginale robione są przy pomocy dwóch foremek, obu okrągłych, karbowanych, ale jedna posiada karbowany otworek, który tworzy kształt kwiatuszka. Ja zrobiłam ciasteczka w nieco innym kształcie, serduszka z gwiazdą w środku. Po prostu stwierdziłam, że będzie to ładnie wyglądać i dawać taki Walentynkowo – Świąteczny klimacik :)
Ciasteczka nie są trudne w zrobieniu, za to pyszne w smaku :)
Składniki:
10 dag cukru pudru
25 dag masła
40 dag mąki
Skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 łyżeczki cynamonu
20 dag zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
Dodatkowo:
Marmolada lub dżem np. malinowa, wiśniowa
Cukier puder do posypania ciastek
Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i migdały mieszamy razem w misce, po czym robimy niewielki dołek, do którego dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki.
Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem, w temperaturze 180°C, około 5 – 10 minut, na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu, całe ciasteczka smarujemy dżemem lub marmoladą, a ciasteczka z otworkiem posypujemy cukrem pudrem (przy pomocy sita). Na koniec ciasteczka z otworkiem delikatnie zlepiamy z ciasteczkami z marmoladą.
R E K L A M A | ||
piękne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń