Szukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z
truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam
takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje
wyśmienicie :)
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1 łyżka kakao
Nadzienie:
750ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 – 2 łyżki cukru pudru
3 śmietan – fixy
½ tabliczki czekolady np. deserowej
½ kg truskawek
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna
pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka i miksujemy na wysokich obrotach
miksera przez około 5 minut. Na koniec zmniejszamy obroty na najmniejsze i
dodajmy po trochu przesianą mąkę z kakao. Gotową masę wylewamy na tortownicę o średnicy
26cm wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy w 180⁰C
przez około 25 – 30 minut, w zależności
od piekarnika można wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i wkładamy
do lodówki, by je schłodzić.
Po upieczeniu i wystudzeniu, biszkopt wyjmujemy z formy i
przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta wkładamy do zamkniętej tortownicy
lub pozostawiamy na spodzie z tortownicy i spinamy specjalną obręczą do tortów.
Jeśli ciasto jest bardzo suche można go lekko skropić zimną przegotowaną wodą.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietan – fixy. Gdy śmietana jest już
dobrze ubita, smarujemy nią spód biszkoptu, układamy na niej całe, wystudzone
truskawki, przykrywamy je śmietaną (pozostawiając około 3 łyżek śmietany, do posmarowania
wierzchu ciasta) i następnym blatem ciasta.
Wierzch ciasta smarujemy cienko bitą śmietaną, a następnie
posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach. Tort przechowujemy cały czas w
lodówce. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, by lepiej się kroił.
Ciasto po wierzchu można ozdobić truskawkami.
R E K L A M A | ||
aż się porsi o przejechanie łychą po tym o o oooo po tym białym <3
OdpowiedzUsuńJest piękne :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, bita śmietana i czekolada to moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWygląda oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda ślicznie, ten przekrój b. ładny :) Niby taki prosty, a cudny :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:) Truskawki zawsze na tak!
OdpowiedzUsuńKuszące... właśnie znalazłam tort na moje urodziny!
OdpowiedzUsuńwww.kuliinarny.blogsot.com
Pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony tort i pierwszy jaki zrobiłam to właśnie z Pani przepisu, mam do niego wielki sentyment. Czasami truskawki zamieniam na maliny. Jest przepyszny. Oby więcej takich przepisów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń