wtorek, 30 czerwca 2015

Ryż na gęsto z truskawkami


Od dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser, czy nawet kolację :)






Składniki (dla około 2 – 3 osoby):
1 szklanka ryżu
2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka)
300 – 500g truskawek
1 – 2 łyżki cukru

Mleko (lub mleko z wodą) zagotowujemy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu ryżu, wyłączyć palnik i pozostawić ryż na około 15 – 20 minut, to sam zmięknie. Jeśli ryż wpije całe mleko i jest zbyt gęsty, można dolać  do niego nieco mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli mleko jest niepasteryzowane.

Obrane truskawki kroimy w ząbki, posypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok.

Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by truskawki ładnie rozmieścić po całej powierzchni ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go wymieszany z truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej efektownie.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Lekkie i szybkie dania na upalne dni


4 komentarze:

  1. oesuuuuu, no genialne! nie wiem ile nie jadłam tak przygotowanego ryżu, ze 20 lat?????
    no, trzeba to nadrobić, dzięki !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie - smaki dzieciństwa :) nasze babcie takie robiły :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryż z truskawkami jest genialny.Pychota!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly