Od dziecka uwielbiałam ryż na gęsto, ale zawsze podawało się
go u nas z masłem, cukrem i cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka
Magda narobiła mi smaku na ryż z truskawkami, który jest przysmakiem jej
dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę
przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na
deser, czy nawet kolację :)
Składniki (dla około 2 – 3 osoby):
1 szklanka ryżu
2 szklanka mleka (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka)
300 – 500g truskawek
1 – 2 łyżki cukru
Mleko (lub mleko z wodą) zagotowujemy, dodajemy ryż,
mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W
garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu ryżu, wyłączyć palnik i
pozostawić ryż na około 15 – 20 minut, to sam zmięknie. Jeśli ryż wpije całe
mleko i jest zbyt gęsty, można dolać do
niego nieco mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli mleko
jest niepasteryzowane.
Obrane truskawki kroimy w ząbki, posypujemy cukrem i
pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok.
Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by truskawki ładnie
rozmieścić po całej powierzchni ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go
wymieszany z truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej efektownie.
R E K L A M A | ||
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńoesuuuuu, no genialne! nie wiem ile nie jadłam tak przygotowanego ryżu, ze 20 lat?????
OdpowiedzUsuńno, trzeba to nadrobić, dzięki !:)
dokładnie - smaki dzieciństwa :) nasze babcie takie robiły :) pyszności
OdpowiedzUsuńRyż z truskawkami jest genialny.Pychota!!
OdpowiedzUsuń