Babki
to tradycyjny wypiek u nas na święta. Tym
razem postanowiłam, że zrobię pomarańczową, ale w sumie wszystko jedno, czy
dodamy aromat pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, czy rumowy. Przepis pod
względem smaku można dowolnie modyfikować, a każda baba jest pyszna :)
Składniki:
4
jajka
20
dag margaryny
20
dag cukru pudru
15
dag mąki pszennej
10
dag mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta
soli
Skórka
otarta z pomarańczy
Kilka
kropli aromatu pomarańczowego
1
łyżeczka kakao
Dodatkowo:
1
– 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Białka
oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia razem
przesiewamy przez sito. Miękka margarynę ucieramy z cukrem puderm dodając
stopniowo dodając po 1 żółtku. Po dodaniu wszystkich żółtek dodajemy po trochu
wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie dobrze utarta,
dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę otartą z pomarańczy. Białka ubijamy ze
szczypta soli na sztywną pianę. Na koniec delikatnie łączymy obie masy przy
pomocy łyżki. Około 80% ciasta przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą formy, a do reszty dodajemy przesiane kakao, mieszamy i łyżeczką
nakładamy na wierzch ciasta tworząc koło.
Babkę
pieczemy około 40 minut w temperaturze 180⁰C.
Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
Wspaniała babeczka:)Wesołych Świąt życzę:)
OdpowiedzUsuń