czwartek, 14 listopada 2013

Sałatka warstwowa z selerem ze słoja


Znalazłam na półce w spiżarni słój selera, więc postanowiłam zrobić z niego jakaś fajną sałatkę, tylko nie bardzo wiedziałam, jak temat ugryźć. Inspiracji szukałam w książce siostry Anastazji i tak powstała sałatka z kilkoma moimi modyfikacjami. Szczerze mówiąc sałatka w zrobieniu jest bardzo prosta, szybka, a co najważniejsze smaczna. Polecam na co dzień i od święta :)

PS. Jeśli jesteście wegetarianami lub zamierzacie podać do sałatki mięso lub grzaną kiełbasę, możecie pominąć szynkę.




Składniki:
1 średni słój selera
1 mała puszka ananasa
1 mała puszka groszku
1 mała puszka kukurydzy
1 średnia cebula
1 duża gotowana marchewka
3 jajka ugotowane na twardo
1 – 2 łyżki majonezu
50 – 100g szynki np. konserwowej
Natka pietruszki
Pieprz
Sól

Na początek gotujemy obraną marchewkę i jajka. Z puszek z ananasem, groszkiem i kukurydzą odlewamy zalewę. Na dno naczynia, w którym będziemy robić sałatkę dajemy kukurydzę, groszek, następnie połowę pokrojonej w kosteczkę marchewki, kilka kleksów z majonezu, nieco pieprzu, ananas, cebulę, groszek i znowu odrobinę majonezu i pieprzu. Seler wyjmujemy ze słoja, po czym wygniatamy z niego ręcznie sok, a sam seler układamy na sałatce. Następnie dodajemy pokrojoną w podłużne słupki szynkę, resztę marchewki, trochę majonezu, pokrojone drobno jajka, solimy i wierzch sałatki posypujemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

  1. Kocham dodatek selera w sałatce! Jak dla mnie to fajna propozycja na śniadanie (;

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła, uwielbiam sałatki:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly