Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych na mieście. Ja jakoś jestem szczególnie wybredna jeśli chodzi o te klocki :)
Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki i podać na talerzu z pozostałymi składnikami. Wybór zależy od Was.
PS. Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby.
Bułki do kebaba:
½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Składniki na kebab:
1 podwójny filet z kurczaka
Ok. 3 łyżki oliwy
¾ łyżeczki gyrosu
¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 sałata np. lodowa
2 pomidory
2 średnie czerwone cebule
* ewentualnie zielony ogórek
Dip czosnkowy:
1 duży jogurt naturalny (400g)
1 duży ząbek czosnku
1 płaska łyżka soli
Pieprz
*Dodatkowo można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, oraz pieprz Cayenne jeśli wolicie pikantniejszy dip.
Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.
Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w półksiężyce. Sałatę kroimy.
Środek bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki.
Następnie dodamy po trochu sałaty, kurczaka, cebuli, pomidora i ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki i tak, aż bułka będzie pełna :)
Podajemy na talerzu :)R E K L A M A | ||
ale mocna nadziałaś tą bułkę, idealnie pasuje do akcji do której dodałaś :)
OdpowiedzUsuńtak Alu, mocno nadziana bo to kebab dla prawdziwego faceta :)
Usuńto jak już podglądasz to zapraszam tutaj - http://celebrate-your-morning.blogspot.com/2013/11/candy-rozdajemy-az-3-nagrody.html :D rozdaję czekolady!
OdpowiedzUsuńAle porządne żarełko:)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła... oj tak :) Pysznie wygląda ten domowy, cudowny kebab :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wpis w akcji śnidaniowej
www.basinepichcenie.blox.pl
taki domowy na pewno lepszy ;)
OdpowiedzUsuńładnie Ci wyszły te bułki :). Im bardziej naładowane, tym lepiej ;).
OdpowiedzUsuńChyba nie ma nic lepszego niż domowe fast foody !
OdpowiedzUsuńPrzepyszny z pewnością wyszedł:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)) taki kebab robię od czasu jak poznałam męża, no i wszyscy faceci w rodzinie się dopytują kiedy znowu zrobię, bo raczej nikt takiej okazji nie chce przepuścić :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich :))
Dodaję do wypróbowania, bo powiem Ci, że na sam widok mam ślinotok :))))
OdpowiedzUsuńMmm!kebab a zwłaszcza bułki pycha.
OdpowiedzUsuń