piątek, 23 sierpnia 2013

Torcik serowo – śmietankowy z galaretką i owocami


Torcik jest idealnym ciastem na lato. Delikatny, leciutki, pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony, czyli prosto z lodówki. Jest ciastem dość elastycznym, gdyż można go zrobić z różnymi owocami, a jeśli nie ma czasu, czy chęci na pieczenie biszkoptu, można użyć gotowe biszkopty. Jak dla mnie taka delikatniejsza wersja sernika na zimno :)




Biszkopt:
2 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo – śmietankowa:
400g serka homo waniliowego
400ml śmietany kremówki (30%)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny (+ 4 łyżki zimnej, przegotowanej wody)

Dodatkowo:
1 galaretka np. malinowa (w zależności od owoców)
1 łyżeczka żelatyny

Owoce np. borówki, maliny lub inne
1/3 szklanki wody lub wódki do nasączenia ciasta

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do cukier i miksujemy jeszcze chwilę, po czym dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Po około 5 minutach przestajemy miksować i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 – 26cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką, lub wyłożoną na spodzie pergaminem. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez 18 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy.


Galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w ½ litra wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do kubka wsypujemy 5 łyżeczek żelatyny, zalewamy zimną, przegotowaną wodą, mieszamy i pozostawiamy, by napęczniała tj. na około 5 minut.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Jeśli był pieczony na papierze, odrywamy papier i pozostawiamy go na samym spodzie z tortownicy. Następnie ściskamy go obręczą tortownicy lub specjalną obręczą do tortów.


Przygotowany w ten sposób biszkopt nasączamy około 1/3 szklanki przegotowanej wody lub wódką.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do niej ¾ ilości serka homo i mieszamy.

Następnie wkładamy kubek z żelatyną do garnka z wrzątkiem i mieszamy do czasu aż się rozpuści. Gdy żelatyna będzie płynna, dodajemy do niej po łyżce pozostały serek homo i mieszamy, by mieszanina miała temperaturę pokojową. Następnie wlewamy ją po trochu do mieszaniny serka i śmietanki, energicznie mieszając łyżką. Jeśli z odłożonej 1/3 serka pozostało coś jeszcze, dokładamy go do reszty masy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy na około 20 minut do lodówki, by masa serowa stężała.


Następnie układamy umyte owoce i delikatnie zalewamy galaretką, przy użyciu łyżki, by owoce się nie rozpłynęły po całym cieście.



Gotowe ciasto delikatnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy na co najmniej godzinę, by dobrze wystygło. Najlepiej wyjąć je z lodówki bezpośrednio przed podaniem na stół.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


13 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Do tego owoce są tak równiutko ułożone - chyba bym tak nie ułożyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu na pewno dałabyś radę, tylko taka zabawa wymaga tyci cierpliwości :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyszedł Ci idealny, aż szkoda go jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. może troszeczkę, ale wyszedł tak pyszny, że już zrobiłam go drugi raz, a jak będzie możliwość to jeszcze zrobię :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmmmmm.... pysznie. Najlepsze letnie ciasto :) Też robię ze śmietanką takie serniczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne takie torciki, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie torciki, fajne są też z dodatkiem zmiksowanych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki piękny dałaś owoce moje ulubione,borówki, maliny. Uwielbiam takie letnie sernikowe torciki. Widać że rozpływa się w ustach. Pozdrawiam również i częstuję sie torcikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwe cudo:) pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda i pewnie smakuje jak milion dolarów! Tusia z MK Gotuje i MK Czytuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda perfekcyjnie, a sądząc po przepisie, na pewno jest pyszny, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie kolorowy na przekór szaro - burej pogodzie:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly