Racuszki dyniowe to na razie moje ulubione danie z dyni. Zakochałam się w nich od pierwszego zrobienia :) To jedne z moich ulubionych placuszków i stwierdziłam ostatnio, że przegotowaną dynię włożę do słoi, po to by móc się delektować tymi cudownymi racuszkami, gdy tylko przyjdzie mi na nie ochota :)
Racuszki można podawać same, ale doskonale smakują także z dżemem, cukrem pudrem lub serkiem homogenizowanym :)
Składniki:
½ kg dyni
1 ½ szklanki wody
1 jajko
¼ szklanki kefiru lub maślanki
1 szklanka mąki
2 średnie jabłka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Olej do smażenia
Dynię kroimy w 1cm kosteczki, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut, aż zmięknie. Całą wodę odlewamy, a dynie jeszcze dusimy około 5 – 7 minut, po czym rozdrabniamy ją łyżką lub widelcem na papkę.
Dyniową papkę zostawiamy na chwilę by przestygła, a następnie dodajemy jabłka (potarte na grubych oczkach tarki lub pokrojone w drobniutką kostkę), kefir, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy, po czym pieczemy obustronnie na oleju na złoty kolor.
R E K L A M A | ||
robiłam kilka miesięcy temu takie placuszki, bardzo smaczne są z dyni:)
OdpowiedzUsuńsuper :)))
Usuńja już się nie umię doczekać na następne placuszki :)))
pozdrawiam :)
nie przepadam za dynią, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłam! spróbuję i dam znać czy mnie przekonałaś! teraz tylko czekać na sezon na dynię;P
OdpowiedzUsuń