wtorek, 15 stycznia 2013

Ekspresowa surówka z kapusty kiszonej, jabłka, marchewki i cebulki


Chyba najprostsza surówka jaką znam. Nauczyłam się ją robić chyba na zajęciach w podstawówce, czyli lata temu :) i jak widać w szkole można się czasem nauczyć czegoś pożytecznego :) W każdym razie surówka idealnie nadaje się do różnego rodzaju kotletów, klopsów i innych dań obiadowych. No, a jeśli zrobimy jej zbyt dużo, zawsze można włożyć do słoiczka i schować do lodówki :)

Składniki:
300g kiszonej kapusty
1 duża marchewka
1 duże jabłko
1 duża cebula
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
Pieprz

Z kiszonej kapusty odciskamy sok, po czym lekko ją kroimy. Marchewkę, jabłko i cebulę obieramy. Jabłko trzemy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki razem mieszamy, posypujemy cukrem i pieprzem, a na koniec polewamy oliwą. Surówkę pozostawiamy na około 10 – 15 minut, by całość puściła sok. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy i ewentualnie dodajemy pieprzu.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Printfriendly