piątek, 11 stycznia 2013

Eklerki (eklery) z kremem budyniowym


Ciasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :)
Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :)




Ciasto ptysiowe/ eklerkowe:
6dag margaryny
¼ litra wody
12dkg mąki
4 jajka

Krem budyniowy:
500ml mleka
½ szklanki cukru
3 żółtka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
10dag miękkiego masła 82%
* można dodać 50 ml advocata, na koniec, gdy krem jest już gotowy :)

Dodatkowo:
50g deserowej czekolady
+ kolorowa posypka

W garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie robimy budyń :)
Odlewamy z pół litra mleka pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, budyń waniliowy, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, po czym gdy zacznie się podnosić dodajemy do niego cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

I znowu wracamy do ciasta :)
Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce wyłożonej papierem pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) okrągłe, płaskie placuszki wielkości około 4cm. Nie zapominając o tym, by pomiędzy placuszkami pozostawić dość spore odstępy na wyrośniecie.

Eklerki pieczemy na złoty kolor, w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone eklery pozostawiamy do wystygnięcia.

Jeśli budyń jest już zimny, możemy przystąpić do dalszej obróbki kremu :)

Miękkie masło ucieramy, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń, cały czas miksując. Chodzi o to, by krem był gładki i jednolity.

Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym i zlepiamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym pozostawiamy na chwilę. Chodzi o to by czekolada była płynna, ale zimna (ciepła może nam spłynąć z ciastek). Następnie przyozdabiamy nią eklerki i posypujemy posypką cukrową.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

  1. ojejujeju aż się rozpływał na ich widok, mmm! ;-)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szana ja mam tak samo :)))) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają te eklerki i mini ptysie :) jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly