Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru.
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 Niepełna szklanka mąki
Plaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500ml śmietany kremówki
50ml ajerkoniaku
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
50g czekolady
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :)
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i układamy niewielkie płaskie placki na blaszki wyłożone pergaminem.
Omleciki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
R E K L A M A | ||
wyglądają pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje i pozdrawiam :)))
UsuńNabrałam ochoty, żeby zrobić podobne, pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńOluś cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :)))
UsuńZgadzam się. Wygladają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ervisha :*
Usuń