piątek, 18 stycznia 2013

Biszkoptowe omleciki z śmietankowo – adwokatową nutą i czekoladą


Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru.


Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 Niepełna szklanka mąki
Plaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500ml śmietany kremówki
50ml ajerkoniaku
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

50g czekolady

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :)
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i układamy niewielkie płaskie placki na blaszki wyłożone pergaminem.
Omleciki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 komentarzy:

  1. Nabrałam ochoty, żeby zrobić podobne, pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oluś cieszę się, że mogłam Cię zainspirować :)))

      Usuń
  2. Zgadzam się. Wygladają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly