czwartek, 17 stycznia 2013

Roladki serowe z pieczarkami (i szynką)


Roladki serowe robiła moja mama, gdy byliśmy dziećmi, a widziałam również na nie przepis u siostry Anastazji. Tak patrząc wstecz, można powiedzieć, że ludzie kiedyś byli bardzo kreatywni, potrafili zrobić coś z niczego i to dość niewielkim kosztem.

Roladki serowe są doskonałe jako przystawki i można je dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :)

Moje roladki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych, częściowo z pieczarkami, a częściowo z pieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :)
 Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :)




Składniki:
½ kg sera Gouda
150g sera topionego
3 jajka (ugotowane na twardo)
100g masła
ok. 200g pieczarek
20g margaryny
½ dużej cebuli
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Ok. ½ łyżeczki soli
Pieprz
*Ewentualnie 50g szynki

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy na margarynie (około 7 do 10 minut).

Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki).

Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy ser jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go z woreczka i zlepiamy w jedną kulką, a następnie wałkujemy na grubość około 3 – 5mm.

Na rozwałkowanym serze rozprowadzamy równomiernie masę, pozostawiając na końcach około 4cm odstępu. Ser zwijamy w rulon, a następnie pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by całość dobrze stężała.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 komentarzy:

  1. to ci dopiero dobry pomysł, zawsze widziałam opcję z wędliną, a tu ser ;p
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym taką roladkę spróbować jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała Kuchareczko, chyba czas by wypróbować mój przepis :)))

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis.Roladki wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly