piątek, 16 maja 2014

Masło ziołowe - czosnkowe


Zrobienie takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło ziołowo – czosnkowe, albo samo masło ziołowe. Ja dodałam to zioła, które akurat mam w ogródku. Może kogoś zadziwi dodatek pokrzywy, która jest raczej przez nas postrzegana jako chwast, a nie zioło. Zresztą sama kiedyś tak myślałam, do czasu gdy przekonałam się ile zdrowia w niej tkwi :)

Takie masełka idealnie sprawdzają się do świeżych, ciepłych bułeczek, ale też do podpieczonego czerstwego pieczywa :)




Składniki:
100g miękkiego masła
Natka pietruszki
Szczypiorek
*ewentualnie listki z młodych pokrzyw
1 ząbek czosnku
Sól (wg uznania)

Miękkie masło ucieramy łyżeczką na jednolitą masę, do której dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i posiekane drobno: szczypiorek, natkę pietruszki i listki pokrzywy. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Z ilością ziół najlepiej nie przesadzać, bo potem robi gęsta masa, w której nie czuć w ogóle masła. Masło ziołowe najlepiej zrobić wcześniej, gdyż wtedy jego smak jest bogatszy.

Gotowe masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

Bułeczki można upiec w domu wg przepisu, który znajduje się tutaj, z tą różnicą że najlepiej zrobić je mniejsze i bardziej okrągłe.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Domowy Wyrób


4 komentarze:

  1. Takie masełko to coś dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. :)Dawno nie robiłam takiego masełka uwielbiam na grillowanym chlebie z czosnkiem niedzwiedzim ,chyba sobie troche zrobie;)pysznie wyglada!
    Pozdrawiam Olu:)Aska
    http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/brioche-drozdzowe-z-karmelizowanym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię masło z dodatkiem ziół :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. w okresie grillowania idealne do grzanek lub rybki, pyszne i pachnące

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly