Zrobienie
takiego masła wcale nie jest trudne i można je dowolnie modyfikować, w
zależności od posiadanych składników można zrobić masło czosnkowe, masło
ziołowo – czosnkowe, albo samo masło ziołowe. Ja
dodałam to zioła, które akurat mam w ogródku. Może kogoś zadziwi dodatek
pokrzywy, która jest raczej przez nas postrzegana jako chwast, a nie zioło.
Zresztą sama kiedyś tak myślałam, do czasu gdy przekonałam się ile zdrowia w niej
tkwi :)
Takie
masełka idealnie sprawdzają się do świeżych, ciepłych bułeczek, ale też do podpieczonego
czerstwego pieczywa :)
Składniki:
100g
miękkiego masła
Natka
pietruszki
Szczypiorek
*ewentualnie
listki z młodych pokrzyw
1
ząbek czosnku
Sól
(wg uznania)
Miękkie
masło ucieramy łyżeczką na jednolitą masę, do której dodajemy przeciśnięty
czosnek, sól i posiekane drobno: szczypiorek, natkę pietruszki i listki
pokrzywy. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Z ilością ziół najlepiej nie
przesadzać, bo potem robi gęsta masa, w której nie czuć w ogóle masła. Masło
ziołowe najlepiej zrobić wcześniej, gdyż wtedy jego smak jest bogatszy.
Gotowe
masło przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Bułeczki można upiec w domu wg przepisu, który znajduje się tutaj, z tą różnicą że najlepiej zrobić je mniejsze i bardziej okrągłe.
R E K L A M A | ||
Takie masełko to coś dla mnie :))
OdpowiedzUsuń:)Dawno nie robiłam takiego masełka uwielbiam na grillowanym chlebie z czosnkiem niedzwiedzim ,chyba sobie troche zrobie;)pysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olu:)Aska
http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/brioche-drozdzowe-z-karmelizowanym.html
Bardzo lubię masło z dodatkiem ziół :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
w okresie grillowania idealne do grzanek lub rybki, pyszne i pachnące
OdpowiedzUsuń