Ostatnio wypróbowuję wszystkie ciekawe przepisy na różnego
typu placuszki. Przypadkiem natknęłam się na przepis siostry Anieli na racuszki
z jabłkami i oczywiście od razu wypróbowałam. Wyszły pyszne, coś pomiędzy
pancakes, a pączkami (ze względu na pulchność ciasta). Jak dla mnie idealny na
śniadanie, obiad, kolację, albo coś pysznego gdy nie ma nic do kawy. Gorąco
polecam :)
Składniki:
½ kg mąki (ok. 3 szklanki)
1 szklanka letniego mleka
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli aromatu waniliowego
2 – 3 duże jabłka
Olej do smażenia racuszków
*cukier puder do posypania
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letnim mleku i pozostawiamy
do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, tworzymy dołek, do którego dajemy
sól, jajka, olej, cukier waniliowy i wyrośnięte drożdże.
Całość wyrabiamy łyżką
lub widelcem na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka
łyżek mleka lub wody.
Jabłka obieramy i
kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz
mieszamy.
Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie
na złoty kolor.
Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A | ||
fajne takie puszyste i jaki fajny krab ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania siostry Anieli. Racuszki wyglądają pysznie z jabłkiem :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że je dopisałaś do akcji placuszkowej. Wykorzystam przepis na pewno na dniach. Pięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
świetnie wyglądają, uwielbiam placuszki...zapamiętam przepis;)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste te placuszki :)) Mniam :) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńpuchate!
OdpowiedzUsuńMogę zjeść takich nieskończenie wiele:)
OdpowiedzUsuńCos dla mnie ,często robię podobne racuchy.
OdpowiedzUsuńO gdyby dziś ktoś nasmażyłby mi takich- zjadłabym sporo :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste! Pychota! :D
OdpowiedzUsuń