Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej
imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic
podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego wolę zrobić ich więcej,
zamiast kupować jakieś inne wędliny, które nie dość, że tylko leżą na talerzu,
to jeszcze po kilku godzinach się zeschną i nie wyglądają zachęcająco. Galareta
to dobry sposób, by utrzymać świeżość wędlin i mięs.
Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :)
Roladki z szynki konserwowej można zrobić z różnymi rodzajami serków, ale chyba nr 1 to chrzanowy, chyba dlatego, że chrzan i szynka tworzą nierozłączny duet :)
Składniki:
20 dag szynki konserwowej pokrojonej w cienkie plasterki
1 serek almette np. chrzanowy, śmietankowy, ziołowy lub inny
2 łyżeczki żelatyny
350ml wody lub rosołu (wtedy ½ kostki rosołowej lub 1
łyżeczka vegety)
1 kostka rosołowa lub 2 łyżeczki vegety
Kilka listków natki pietruszki
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i
pozostawiamy na około 3 – 5 minuty, by zgęstniała. Do 350ml zagotowanej,
gorącej wody, dodajemy namoczoną żelatynę, kostkę rosołową lub vegetę i razem
mieszamy, a następnie pozostawiamy, by wystygła.
Plasterki szynki układamy równo jeden na drugim, a następnie
przecinamy na mniejsze w zależności od wielkości plasterki, w zależności od
wielkości. Ja zwykle przecinam na 3 lub 4 części. Następnie nakładamy na końce
każdego z plasterków serek i zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy na
talerz lub półmisek, najlepiej by był on nieco głębszy niż wysokość roladek.
Zimną, lekko tężejącą galaretkę przelewamy przez sito na roladki, ozdabiamy natką pietruszki, a następnie wkładamy do lodówki i pozostawiamy do wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
Uwielbiam takie roladki :) Ja najczęściej robię z mieszanką chrzanu i majonezu. Muszę spróbować z serkiem :)
OdpowiedzUsuńa ja chętnie wypróbuje Twój sposób :)))
UsuńPozdrawiam :)
bardzo smaczne są, często robię je w domu:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :))Musze wypróbować :))
OdpowiedzUsuńPyszności,ja też robię z almette.
OdpowiedzUsuńAle fajne te roladki! Nigdy takich nie robiłam, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpyszne :) robię takie przy każdej imprezie i znikają jako pierwsze :D
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie pozdawiam i zapraszam na mojego bloga kulinarnego :) . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzanowna Pani,
OdpowiedzUsuńwidzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0
Pozdrawiam
Ja także robię takie roladki tylko kupuję serek o nazwie mój ulubiony i dodaje chrzan są pyszne
OdpowiedzUsuń