piątek, 27 kwietnia 2012

Statki kosmiczne, czyli kruche ciasteczka pod kokosową pierzynką z orzeszkami



Ciasteczka kosmiczne wypiekam od kilku lat. Przepis jest na dość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie z całej porcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :)
Ciasteczka:
250g margaryny
60dag mąki (+ szklanka do podsypania)
15 cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
4 białka
1 ½ szklanki cukru pudru
200g kokosu
Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych

Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem.
Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec do masy dodajemy kokos i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i pokrywamy nią ciasteczka. Na koniec układamy orzechy i migdały na ciasteczkach.


Ciasteczka kosmiczne pieczemy w temperaturze 180°C na jasnozłoty kolor.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Printfriendly