środa, 24 grudnia 2014
poniedziałek, 22 grudnia 2014
Miodownik, placek czeski, stefanka
Przepis na miodownik znalazłam na luźnej kartce w zeszycie
Pani Teściowej. Okazało się, że przepis lata temu od kogoś dostała, a jakoś nigdy
nie udało się z niego skorzystać, więc trzeba było koniecznie wypróbować,
zwłaszcza że byłam bardzo ciekawa jak smakuje taki krem z grysikiem. Przyznam
szczerze, że początkowo bałam się tego osobnego pieczenia kolejnych warstw
ciasta, bo wydawało mi się to takie długie i żmudne, ale jak się okazało poszło
to szybko i sprawnie. Podwoiłam ilość wszystkiego, gdy się okazało, że przepis
jest na tortownicę i podaję już taką podwojoną porcję, gdyż ciacho jest naprawdę
dobre, a z małej porcji nie byłoby się czym dzielić :)
Ps. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
piątek, 19 grudnia 2014
Kanadyjskie ciasteczka z migdałami
Ciasteczka kanadyjskie nie są skomplikowane w zrobieniu, ale
za to bardzo smaczne. Mają ten cudowny korzenny smaczek, a ich konsystencja
jest niesamowita. Są takie chrupkie, a w głębi wydają się sypkie, ale takie nie
są. W każdym razie smakują niesamowicie i polecam zwłaszcza tym, który nie
lubią bawić się w wałkowanie i wykrawanie ciastek foremkami.
czwartek, 18 grudnia 2014
Pierniki norymberskie
Niemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia,
czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi
robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i
występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej.
Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki
w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.
wtorek, 16 grudnia 2014
Makowiec na cieście ucieranym
Ciasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik,
czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób,
które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie
z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się
w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :)
poniedziałek, 15 grudnia 2014
Migdałowe ciasteczka korzenne
Mam słabość do drobnych ciasteczek, takich które po
upieczeniu można długo przechowywać i wyjmować, gdy tylko są potrzebne, bo
akurat ktoś nas odwiedził lub gdy szukamy czegoś dobrego, by pypcia zbyć. Kiedyś
w jednej z gazet znalazłam przepis na te proste i smaczne ciasteczka, a teraz
postanowiłam w końcu je upiec. Smakiem przypominają trochę niemieckie korzenne
ciasteczka Speculatius, które po prostu uwielbiam.
piątek, 12 grudnia 2014
Piernik wyborny siostry Anieli
W książce siostry Anieli znalazłam ten ciekawy pomysł na
piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są
standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto
na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie
wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia
praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę pyszny, szybki w zrobieniu i
idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko.
czwartek, 11 grudnia 2014
Przyprawa do piernika
Domowa przyprawa do piernika jest zupełnie inna, niż te
kupowane w sklepach. Ma dużo bogatszy smak i aromat, a dodatkowo możemy dodać
składniki jakie lubimy. Nie mówię, że gotowe przyprawy są złe, bo zdarzają się
lepsze i gorsze, choć do większości z nich dodawany jest cukier lub mąka, by
podnieść wagę gotowego produktu. Zachęcam do zrobienia własnej przyprawy, jest to co prawda
trochę czasochłonne, ale taka przyprawa wystarczy na dłużej.
czwartek, 4 grudnia 2014
Kołduny litewskie
Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak okazało mięsko w takiej postaci ma o wiele bogatszy smak, niż to wcześniej ugotowane. Kołduny wyszły soczyste i rewelacyjne w smaku. Polecam każdemu i pewnie niedługo znowu je zrobię ( i to mówi osoba, która specjalnie za mięsem nie jest :)
wtorek, 2 grudnia 2014
Babka cytrusowa
W mojej rodzinie zazwyczaj piecze się różne ciasta, ale mało
jest ciast które wręcz królowały, gdy byłam dzieckiem, czyli babek :) Przyszedł
nam ostatnio smak na coś bardziej suchego, bez kremu, więc postanowiłam upiec. Babka
wyszła fajna w smaku, taka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z
cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć, co
zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas
pieczenia, by babka nie upadła.
czwartek, 20 listopada 2014
Domowy cukier waniliowy
Cukier waniliowy to temat rzeka. Sama laska wanilii jest
owocem niepachnącego storczyka, której najbardziej aromatyczną częścią jest
miąższ znajdujący się w jej wnętrzu. Prawdziwa wanilia ma zupełnie inny smak i
zapach, niż tzw. cukier waniliowy dostępny w sklepach, który w rzeczywistości
nazywa się cukrem wanilinowym. Skąd ta różnica? Cukier wanilinowy doprawiany
jest syntetyczną waniliną, a z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Polecam więc zrobienie naturalnego,
domowego cukru waniliowego, chociaż wiem że dla wielu osób jest to
odstraszające, ze względu na cenę laski wanilii. Sama długo się przełamywałam,
ale jak spróbowałam raz, to od tamtego czasu mam używam już tylko swój cukier z
prawdziwą wanilią. Ostatnio kupiłam w jednym ze sklepów 2 laski wanilii za
mniej niż 5 zł, a to wystarcza na około pół kilograma cukru waniliowego. Zachęcam
do kupowania wanilii na promocjach, czy aukcjach internetowych, wychodzi wtedy
dużo taniej. Laski wanilii są pakowane osobno, a do tego mają długi termin
ważności, dlatego śmiało można kupić trochę większy zapas, by wystarczyło na
dłużej.
środa, 19 listopada 2014
Sałatka z buraczków i czosnku do słoja
Kiedyś nie przepadałam za buraczkami, ale jak powiedział mój
tata: „z wiekiem smaki się zmieniają i to czego się nie lubiło nagle zaczyna
smakować”. U mnie właśnie tak jest w przypadku buraczków, teraz nie mogę się ich
najeść. Przepis na sałatkę dostałam od cioci męża, ale tak się on
rozpowszechnił, że sałatkę robi już połowa naszej miejscowości, a ja wypuszczam
ją w świat :) Ja sama dzień po zrobieniu tak kosztowałam tą sałatkę, że na
degustację poszedł słój i stwierdziłam, że trzeba dokupić buraczków i jeszcze
zrobić co najmniej jedną porcję :)
wtorek, 18 listopada 2014
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty
Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”,
przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop) i pigwę pospolitą, inaczej
zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w
porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są
bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam od wujka pierwszy raz owoc
pigwy gruszy, który miał służyć jako dodatek do herbaty. Ukroiłam sobie plater
surowej pigwy i dorzuciłam do herbaty przed parzeniem. Smak był bardzo słabo
wyczuwalny i wtedy zaczęłam się zastanawiać, co zrobić by go ulepszyć, pokroiłam
więc pigwę w kostki i ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot.
Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz
oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy
syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza
przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy,
która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej
można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady.
piątek, 14 listopada 2014
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką
Szperając ostatnio w zeszycie z przepisami od Teściowej
natrafiłam właśnie na ten przepis. Bardzo mi się spodobał i postanowiłam, że po
prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo
szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak, ale jednak warstwa
kokosowa daje trochę inny smaczek.
czwartek, 13 listopada 2014
Krokiety ze szpinakiem i serem gouda
piątek, 7 listopada 2014
Babka z białek siostry Anieli
Co rusz coś piekę, do tego stopnia że zaczęłam się
zastanawiać, czy to jeszcze pasja, czy już uzależnienie? Hmm no nie ważne. Było
tak, któregoś razu pozostało mi dużo białek (prawdopodobnie piekłam wtedy
ciasteczka komercyjne) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis
na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi
piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :)
Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja
i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjnej babki pieczonej na całych jajkach. Najbardziej
zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy
między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną
babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :)
czwartek, 6 listopada 2014
Flaczki wołowe
Flaczki nauczył mnie gotować tata dość niedawno i wiążę się z
tym całkiem ciekawa historia. Razem z mężem i tatą mieliśmy odwiedzić moją
ciocie i wujka w Niemczech i postanowiliśmy zabrać z sobą coś naszego –
polskiego. Tata wpadł na pomysł, byśmy ugotowali flaczki. Stwierdziłam, że
czemu nie, w końcu flaków jeszcze nigdy wcześniej nie gotowałam i to może być
ciekawe doświadczenie. Przystąpiliśmy więc do dzieła. Tata kupił wszystkie
składniki, no i wieczorem zaczęliśmy gotowanie, a że flaków było dużo wzięliśmy
naprawdę wielki garnek. Z początku niezbyt przyjemnie pachniało, ale potem było
już tylko lepiej. Gdy flaczki były gotowe, było już dość późno, stanowczo zbyt
późno na robienie zdjęć, a rano już wyjeżdżaliśmy, więc postanowiłam, że zrobię
zdjęcia na miejscu. Rano spakowałam flaczki do słojów i włożyłam do lodówki
turystycznej, by nic im się nie stało w transporcie. I teraz to najlepsze :)
gdy dojechaliśmy na miejsce i wujek dowiedział się, że przywieźliśmy flaczki,
strasznie się ucieszył i gdzieś z nimi zniknął. Myśleliśmy, że pewnie poszedł
włożyć je do lodówki, w końcu było ciepło i mogłyby się zepsuć, a poza tym
obiad był już gotowy. Po chwili przyszedł wujek z uśmiechem od ucha do ucha i
mówi, że dziękuje za flaki i że mamy sobie nie myśleć, że będziemy je u niego
jedli, bo on sobie je schował do zamrażalki, by mieć więcej dla siebie. No i
wszystkim nam się chciało śmiać, mimo że trochę byliśmy rozczarowani. W końcu ja
nie miałam zrobionych zdjęć, a tata z mężem obeszli się smakiem. Stwierdziłam,
że nic straconego, bo flaki można ugotować zawsze, a śmieszna historia o
flakach widmo pozostanie w naszej rodzinie już na zawsze, co się z wujkiem
spotkamy to sam ją wspomina :)
czwartek, 30 października 2014
Kartacze – kluski tarte z mięsem
Kluski tarte z mięsem, czyli kartacze lub cepeliny są popularnym
daniem kuchni litewskiej i kuchni północno – wschodniej Polski (zwłaszcza Suwalszczyzny).
Niestety nie było mi dane nigdy jeść takich oryginalnych kartaczy, ale jeśli
wybiorę się w rejony z których słyną, na pewno je spróbuję, a tymczasem podaję
przepis :)
czwartek, 23 października 2014
Syrop z pigwy japońskiej
Pigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa”
jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza
przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem
bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie
nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub
użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie
sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak.
środa, 22 października 2014
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec
Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść
taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a
potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto
marchewkowe, ale inne niż zwykle. Marchewka doskonale komponuje się z
pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów
sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
piątek, 17 października 2014
Trufle rumowo – kokosowe
Szukałam pomysłu na coś słodkiego bez pieczenia, zobaczyłam
herbatniki i stwierdziłam, że najlepsze i najszybsze będą trufle. No i
rzeczywiście, wszystko poszło szybko i sprawnie, łącznie z jedzeniem :)
czwartek, 16 października 2014
Szpinakowy brykiet
Urosło mi w tym roku dość sporo szpinaku na grządce i
postanowiłam coś zrobić, by został na zimę. Szkoda było zabawy w słoje, bo jak
wiadomo szpinak podczas gotowania strasznie się kurczy, więc lepszym pomysłem
był brykiet. Dla zainteresowanych mój szpinak to odmiana nowozelandzka, fajna w
uprawie, a do tego ciągle rosną młode listki, więc można korzystać w sumie do
późnej jesieni.
Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos, dodatek do makaronu, pizzy, mięsa, pierogów, krokietów, zup i innych dań.
Szpinak idealnie sprawdza się między innymi jako sos, dodatek do makaronu, pizzy, mięsa, pierogów, krokietów, zup i innych dań.
środa, 15 października 2014
Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem
O tym, że jabłka z cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)
poniedziałek, 13 października 2014
Marynowana papryka
Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego
rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek,
kanapek etc.
piątek, 10 października 2014
Rafaello z kremem budyniowym na herbatnikach
Jak już kiedyś wspominałam, mam wielką (by nie powiedzieć
ogromną :) słabość do słodyczy zwanych Rafaello. Tym razem postanowiłam zrobić
ciasto o tej dźwięcznej nazwie. Poza nazwą, smak kremu jest bardzo podobny do
tego we wnętrzu pralinek. Ciasto polecam zwłaszcza tym, którzy lubią ciasta bez
pieczenia, no i oczywiście wszystkim fanom Rafaello. By ciasto było bardziej
autentyczne, udekorowałam je migdałami bez skórki i płatkami migdałowymi :)
piątek, 3 października 2014
Ciasto z dyni (łatwe)
Bardzo polubiłam amerykańskie wypieki i dynie, z której prócz
kompotu nie robiło się u nas nic. Sytuacja się zmieniła kilka lat temu, gdy
dostaliśmy dość dużo dyni od znajomych. Wtedy zrobiłam moją pierwszą zupę dyniową, później placki z dyni (które są po prostu rewelacyjne!) no, a w tym
roku zaczęłam piec ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a składniki nie są wyszukane.
Ciasto ma bardzo fajny smaczek, przypomina troszeczkę ciasto marchewkowe :)
poniedziałek, 29 września 2014
Nalewka z malin
Malinówka to nalewka o cudownych smaku i zapachu. Jedna z
ulubionych nalewek praktycznie całej naszej rodziny i otoczenia. Chyba nie znam
osoby, której by nie smakowała. Używam jej zazwyczaj jako nalewkę leczniczą,
zwłaszcza gdy atakuje przeziębienie i grypa. Doskonale się sprawdza i świetnie
rozgrzewa, zwłaszcza w wersji na spirytusie :)
piątek, 26 września 2014
Nalewka z pigwy japońskiej
Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte
jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone
smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest
bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z
niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i
składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy
przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat
uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :)
czwartek, 25 września 2014
Papryka w słoju – dodatek do leczo i innych dań
Lubię robić różne dania jednogarnkowe, zupy i sosy z
dodatkiem papryki, dlatego kilka lat temu postanowiłam wrzucić paprykę do
słojów. Głównym powodem dla którego zaczęłam taką zabawę, była cena papryki,
która w sezonie jest niska, bo kosztuje około 3 – 4 złote za kilogram, zimą zaś
papryka kosztuje nawet 15 złotych. Póki sezon trwa polecam wpakowanie papryki w
słoje, by było na ten czas, gdy zdrożeje :)
poniedziałek, 22 września 2014
Proste ciasto ucierane ze śliwkami
Ten przepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod
moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto
można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w
wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :)
czwartek, 18 września 2014
Aromatyczne maliny z cukrem na zimę (mrożone)
Będąc na wakacjach u rodziny w Niemczech, dostaliśmy od
sąsiadki pochodzącej z Kazachstanu, słój mrożonych malin. Powiem szczerze byłam
bardzo zaskoczona ich smakiem i zapachem, bo smakowały jak świeżutkie maliny
prosto z krzaka. Zwykle moje przetwarzanie malin to było robienie kompotów, ale
jednak po przegotowaniu malina traci aromat i nie smakuje już tak dobrze, poza tym dodatkowym
plusem takiego przetwarzania jest to, że można zamrozić dowolną ilość malin, a
jeśli ma się swoje w ogródku, to można co pewien czas przygotować słój i
zamrozić, a w kompoty z małą ilością owoców nie opłaci się bawić. Jeśli macie
maliny i miejsce w zamrażalniku polecam wypróbować ten sposób.
Maliny zrobione w taki sposób doskonale sprawdzają się jako
dodatek do herbaty (około 2 łyżeczki na szklankę), ale można użyć je również do
koktajli, ciast, deserów, lodów etc.
Sałatka z sześciu jarzyn do słoja
Ta sałatka to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis
moja mama dostała od sąsiadki i tak to się zaczęło :) Pamiętam, że w
dzieciństwie nigdy nie umieliśmy się jej najeść i stanowiła nie tylko dodatek
do obiadu, ale również dodatek do hot dogów, czy kanapek z opiekacza, wówczas
wyciskało się zalewę, by sałatka nie była taka mokra. Od kilku lat wracam do
tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną
sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :)
piątek, 12 września 2014
Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołami lub bez
Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część
przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki,
których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem
maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :)
Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po
wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które
idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym
warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje
rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.
czwartek, 11 września 2014
Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą
Dostałam w prezencie dużą ilość
cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić.
Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez
dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie.
Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną
wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.
czwartek, 4 września 2014
Ogórki w zalewie musztardowej i z Curry
Pikle w zalewie musztardowej doskonale sprawdzają się jako
dodatek do różnych dań, ale można je również użyć jako przystawkę na różnego rodzaju
imprezy. Smak i kolor ogórków w dużym stopniu zależy od rodzaju musztardy jaki
użyjemy. Jeśli jesteście miłośnikami Curry, możecie również dodać tej przyprawy,
o czym piszę poniżej. Ja zrobiłam kilka słojów z samą musztardą i kilka z dodatkiem
Curry, by każdy z domowników mógł wybrać opcje w sam raz dla siebie :)
sobota, 23 sierpnia 2014
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką
Dostałam w prezencie fajnie silikonowe foremki na muffiny,
czyli babeczki :) Trzeba przyznać, że całkiem ładnie się sprawdzają, zwłaszcza
że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto odchodzi z nich wprost
rewelacyjnie :) Jako, że sezon na maliny i borówki jeszcze trwa,(a ja mam to
szczęście, że rosną w naszym ogródku :) to tym razem upiekłam babeczki z nimi,
ale samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić
muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć
technika dowolna :)
czwartek, 21 sierpnia 2014
Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)
Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie
sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez
cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go
także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja
ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku
wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go
wzbogaci.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry
Takie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków
konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie
bardzo smakują, dlatego zrobiłam w tym roku z kilku porcji :) Najlepsze jest to,
że do pikli można użyć ogórki, które nie są zbyt ładne, lub są przerośnięte, a
więc takich które nie nadają się ani do kiszenia ani do konserwowania.
wtorek, 5 sierpnia 2014
Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką
W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)
piątek, 25 lipca 2014
Sernik z krówkami i kruszonką
Krówki to moje ulubione cukierki (zwłaszcza te ciągnące :)
nie potrafię się im oprzeć! Karmel stał się moim ukochanym dodatkiem do ciast,
lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by
wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek
wyszedł świetnie :)
poniedziałek, 16 czerwca 2014
Podsumowanie akcji "Jak ugryźć wafla"
Wafelkowa akcja na Durszlaku dobiegła już końca. Trochę szkoda, ale może zorganizuję jeszcze taką jesienią lub zimą. Poniżej znajduje się lista z przepisami na różne smakołyki z waflem w roli głównej, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim uczestnikom akcji za udział :)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
autor: croquante | blog: Food Square
-
-
-
-
-
-