czwartek, 23 października 2014

Syrop z pigwy japońskiej


Pigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak.





Składniki:
½ kg pigwowca japońskiego „pigwy”
około 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)

Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy, obieramy z gniazdek nasiennych i kroimy w ząbki lub kostki. Pokrojone owoce wsypujemy do dużego słoja (pojemności około 1 litra) i zasypujemy cukrem. Słój szczelnie zakręcamy i mocno nim potrząsamy, by cukier równomiernie się rozprowadził.


Słój z pigwą pozostawiamy na kilka godzin, po czym znowu nim potrząsamy. Im częściej potrząśniemy słojem, tym szybciej cukier się rozpuści i syrop będzie gotowy.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, owoce pigwowca przekładamy do małych słojów i zalewamy syropem. Jeśli słoje nie są do końca pełne, można je uzupełnić niewielką ilością wody. Słoje szczelnie zakręcamy i sprawdzamy czy są szczelne, a następnie pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Po zagotowaniu słoje pozostawiamy jeszcze przez około godzinę w garnku, w którym się gotowały, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
                                       
Po otworzeniu słój z syropem przechowujemy w lodówce.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przetwory na widelcu

6 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy takiego syropu, ale musi być świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to już wiem co zrobię z pigwy, którą mam w ogrodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy ten syrop, chętnie bym spróbowała :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo interesujący przepis, zapisuję sobie do wypróbowania, jestem ciekawa jego smaku :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w ogrodzie pigwę, ale pigwowiec jest lepszy do tego typu przetworów. Syrop musi być świetny do zimowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pigwa również super się sprawdza, tylko ma bardziej słodki - gruszkowy posmak. Bardzo ją lubię :)

      Usuń

Printfriendly