Dostałam ostatnio dość sporo cukinii, większą część
przetworzyłam na sałatki, a z tego co mi zostało postanowiłam zrobić placuszki,
których szczerze mówiąc jeszcze nigdy wcześniej nie jadłam, a jako że jestem
maniakiem placuszkowym, to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :)
Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po
wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które
idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym
warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje
rewelacyjnie i tak właśnie jest w przypadku tych puszystych placuszków.
Składniki podstawowe (dla 2 – 3 osób):
Około 600g cukinii młodej ( jeśli cukinia jest przerośnięta
w twardej skórce to około kilograma, by wyszło 600g po usunięciu skórki i gniazd nasiennych)
2 łyżeczki soli
3 średnie ziemniaki
1 cebula
2 jajka
Pieprz
15 dag mąki pszennej
Olej do smażenia
Dodatkowo można dodać:
Natkę pietruszki
Szczypiorek
koperek
1 ząbek czosnku
Zioła prowansalskie
Cukinię myjemy (jeśli jest twardej skórce obieramy,
wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na
grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około
15 – 30 minut, by puściła sok.
Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy
na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli,
posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę.
Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części
i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam
w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę
pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła
prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku
pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały
wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami jak teraz, ale dodam jeszcze
czosnek.
R E K L A M A | ||
Placuszki z cukini cieszą się chyba sporą popularnością :)
OdpowiedzUsuńCudne,przysmażone na złoto:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują na talerzu, wersja z ziołami może być również ciekawa.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńMmmniam! Lubię ziemniaczane ,więc z cukinią na pewno są jeszcze bardziej smaczne i wypróbuję kiedyś:) No bo wyglądają bosko:)
OdpowiedzUsuńPiękne placuszki, cukinia jest znakomita :)
OdpowiedzUsuńtak jak piszesz, cukinia może nie urywa teeeegoooo, ale za to w dobrym towarzystwie a i owszem...jest genialna!! bardzo wdzięczna!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki warzywne. A w szczególności te z cukinii. Sam często przygotowuję. Sprawdzają się na każda okazję, mniam :)
OdpowiedzUsuń