Owoce pigwowca japońskiego, wyglądają jak małe żółte
jabłuszka i różnią się smakiem od tradycyjnej pigwy, są kwaśne i zbliżone
smakiem do cytryny. Pigwa praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo (jest
bardzo twarda), ale można zastosować ją jako dodatek do herbaty, czy zrobić z
niej pyszny syrop lub nalewkę. Pigwowiec jest bardzo bogaty w witaminy i
składniki mineralne, dzięki czemu można używać go jako lekarstwa przy
przeziębieniu. Nalewka z pigwy japońskiej ze względu na wspaniały smak i aromat
uważana jest za jedną z najlepszych nalewek, więc gorąco polecam :)
Składniki:
Ok. 40 dag pigwowca japońskiego „pigwy”
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki wódki lub spirytusu (w zależności od tego jak
mocna ma być nalewka)
Owoce pigwowca dobrze myjemy, a następnie przekrawamy na
połówki lub ćwiartki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pigwę kroimy w cienkie ząbki
lub kosteczkę, po czym wsypujemy do litrowego słoja.
Następnie do pigwy dodajemy cukier, można to zrobić na dwa
sposoby:
1. Dłuższy i bardziej pracochłonny sposób
(przy którym nie
rozcieńczamy nalewki):
pigwę zasypujemy cukrem, szczelnie zakręcamy, po czym
potrząsamy słojem, by cukier równomiernie się rozprowadził. Odstawiamy słój na
kilka godzin, po czym co pewien czas nim potrząsamy, w ten sposób cukier
szybciej się rozpuści, a pigwa wypuści sok. Oczywiście im więcej czasu
poświecimy na to, by wstrząsnąć słojem tym szybciej uzyskamy sok.
2. Szybszy sposób:
cukier rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do
ostygnięcia, a następnie zalewamy nim pigwę.
Następnie do syropu z pigwą dodajemy alkohol, mieszamy
łyżką, szczelnie zakręcamy nalewkę i odstawiamy na co najmniej miesiąc, by
dobrze przeszła (im dłużej postoi tym bogatszy smak i aromat będzie miała). Po
tym czasie nalewkę można odcedzić i przelać do butelek, a owoce jeszcze raz
zalać syropem z rozpuszczonego cukru i alkoholem.
Owoce pigwy są bardzo aromatyczne i można je zalewać kilka
razy. Jednak jeśli ktoś planuje zalać pigwę tylko raz, może pozostawić owoce w
nalewce i zużyć je jako dodatek do herbaty, ciast lub deserów.
Pod wpływem czasu nalewka zmienia kolor, po kilku miesiącach
z jasnej stanie się bursztynowa.
Nalewkę z pigwowca japońskiego można dodatkowo wzbogacić
dodając: cienko okrojoną skórkę z cytryny (żółtą jej część), laskę wanilii,
goździki, laskę cynamonu, kilka ziarenek anyżu czy garść rodzynek.
R E K L A M A | ||
Pyszna,miałam kiedyś okazję spróbować:)
OdpowiedzUsuń