Dostałam w prezencie dużą ilość
cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić.
Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez
dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie.
Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną
wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.
Składniki:
3 kg cukinii
1 kg papryki
1 kg ogórków
½ kg cebuli
3 łyżki soli
Zalewa:
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
½ szklanki octu 10% spirytusowego
Pieprz
Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do
jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2
godziny, by puściły sok.
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego
naczynia i pozostawiamy go na dolewkę.
Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi
jarzynami.
Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
R E K L A M A | ||
Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie sałatki:)
OdpowiedzUsuń