czwartek, 11 września 2014

Sałatka z cukinii z papryką, ogórkami i cebulą


Dostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.





Składniki:
3 kg cukinii
1 kg papryki
1 kg ogórków
½ kg cebuli
3 łyżki soli

Zalewa:
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
½ szklanki octu 10% spirytusowego
Pieprz

Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok.

Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę.

Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami.


Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.

Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Paprykujemy 5



2 komentarze:

  1. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly