czwartek, 20 listopada 2014

Domowy cukier waniliowy


Cukier waniliowy to temat rzeka. Sama laska wanilii jest owocem niepachnącego storczyka, której najbardziej aromatyczną częścią jest miąższ znajdujący się w jej wnętrzu. Prawdziwa wanilia ma zupełnie inny smak i zapach, niż tzw. cukier waniliowy dostępny w sklepach, który w rzeczywistości nazywa się cukrem wanilinowym. Skąd ta różnica? Cukier wanilinowy doprawiany jest syntetyczną waniliną, a z prawdziwą wanilią ma niewiele  wspólnego. Polecam więc zrobienie naturalnego, domowego cukru waniliowego, chociaż wiem że dla wielu osób jest to odstraszające, ze względu na cenę laski wanilii. Sama długo się przełamywałam, ale jak spróbowałam raz, to od tamtego czasu mam używam już tylko swój cukier z prawdziwą wanilią. Ostatnio kupiłam w jednym ze sklepów 2 laski wanilii za mniej niż 5 zł, a to wystarcza na około pół kilograma cukru waniliowego. Zachęcam do kupowania wanilii na promocjach, czy aukcjach internetowych, wychodzi wtedy dużo taniej. Laski wanilii są pakowane osobno, a do tego mają długi termin ważności, dlatego śmiało można kupić trochę większy zapas, by wystarczyło na dłużej.








Ps. Jeśli chodzi o proporcje cukru do wanilii, to im mniej cukru, a więcej wanilii tym aromat waniliowy jest mocniejszy i nie trzeba wtedy tak dużo cukru waniliowego dodawać.


Składniki:
1 laska wanilii
200g cukru (białego, brązowego lub ksylitolu)

Do średniej wielkości słoja wsypujemy cukier. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, delikatnie wyskrobujemy z niej zawarte w środku ziarenka, które dodajemy do cukru. Pozostałą część laski wanilii kroimy na kawałki około 3 – 4cm długości i również dodajemy do słoja z cukrem. Słój szczelnie zakręcamy i potrząsamy nim przez chwilę, by cukier się dobrze wymieszał, a następnie odstawiamy na około 2 tygodnie, w przeciągu których co pewien czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie cukier jest gotowy do użycia.

Gdy zużyjemy pewną część cukru waniliowego możemy uzupełnić słój zarówno cukrem, jak i laskami wanilii, by na bieżąco cukier waniliowy był zawsze gotów do użycia.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przetwory na widelcu

8 komentarzy:

  1. Robiłam :)) Świetny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Dzięki za przypomnienie:) Miałam właśnie kilka dni temu zrobić i wyleciało mi z głowy:) Taki domowy najlepszy-świeży i aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu zrobić :) Domowy-najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób na zdrowy cukier :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. a robiłam taki jakiś czas temu, fajna sprawa, oczywiście różnica kolosalna!

    OdpowiedzUsuń