Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego
rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek,
kanapek etc.
Składniki:
Około 2 kg papryki
Zalewa:
2 ½ litra wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
½ litra octu 10%
Do każde słoja dodajemy:
Plasterek cebuli
Gorczycę
Ziele angielskie
Jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja
niewielki kawałek papryki chili lub czosnku.
Paprykę kroimy w plasterki lub ząbki (ja pokroiłam w
podłużne pasy, które można przed podaniem pokroić według uznania). Paprykę
wkładamy do słojów, dodajemy cebulę, gorczycę, ziele angielskie i ewentualnie
chili lub czosnek.
Wszystkie składniki zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą
uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.
Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku
do pasteryzacji, by lekko przestygły.
R E K L A M A | ||
na zimę idealna :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo lubię taką paprykę, pyszności:)
OdpowiedzUsuńLubię taką paprykę:) Ja ostatnio robiłam taką nadziewaną kapustą- czekam aż ładnie się zamarynuje i jak będzie smaczna to też podzielę się przepisem:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam :) Do sałatek uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń