poniedziałek, 13 października 2014

Marynowana papryka


Papryka marynowana ze słoja idealnie się sprawdza na różnego rodzaju imprezy, zwłaszcza te zakrapiane, a także jako dodatek do sałatek, kanapek etc.




Składniki:
Około 2 kg papryki

Zalewa:
2 ½ litra wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
½ litra octu 10%

Do każde słoja dodajemy:
Plasterek cebuli
Gorczycę
Ziele angielskie

Jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać do każdego słoja niewielki kawałek papryki chili lub czosnku.


Paprykę kroimy w plasterki lub ząbki (ja pokroiłam w podłużne pasy, które można przed podaniem pokroić według uznania). Paprykę wkładamy do słojów, dodajemy cebulę, gorczycę, ziele angielskie i ewentualnie chili lub czosnek.

Wszystkie składniki zalewy razem zagotowujemy. Gorącą zalewą uzupełniamy do pełna słoje, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 5 – 7 minut.
Po pasteryzacji słoje pozostawiamy na około godzinę w garnku do pasteryzacji, by lekko przestygły.




R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przetwory na widelcu

4 komentarze:

  1. na zimę idealna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką paprykę, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taką paprykę:) Ja ostatnio robiłam taką nadziewaną kapustą- czekam aż ładnie się zamarynuje i jak będzie smaczna to też podzielę się przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robiłam :) Do sałatek uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń