wtorek, 18 listopada 2014

Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty


Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu dostałam od wujka pierwszy raz owoc pigwy gruszy, który miał służyć jako dodatek do herbaty. Ukroiłam sobie plater surowej pigwy i dorzuciłam do herbaty przed parzeniem. Smak był bardzo słabo wyczuwalny i wtedy zaczęłam się zastanawiać, co zrobić by go ulepszyć, pokroiłam więc pigwę w kostki i ugotowałam z niej coś przypominającego bardzo słodki kompot. Owoce nabrały niesamowitego miodowo – gruszkowego smaku, który mnie wręcz oczarował, a do tego wspaniałego zapachu. Od tamtego czasu zaczęłam robić pigwowy syrop do słojów, który doskonale sprawdza się do słodzenia herbaty, zwłaszcza przy przeziębieniu. Zwykle do każdego kubka dorzucam po kilka kostek pigwy, która jest tak pyszna, że śmiało może posłużyć jako deser. Z pigwy pospolitej można również zrobić kompot, wino, pyszne dżemy i marmolady.






Składniki:
Pigwa pospolita, grusza
Cukier (3 łyżki na 1 słój 0,3 – 0,4 litra)

Umytą pigwę przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę do słojów (jeśli skórka jest brzydka, można ją obrać). Gdy wszystkie słoje są już pełne, osobno w garnku rozpuszczamy cukier. Na każdy słój liczymy pół szklanki wody i 3 łyżki cukru. By nie bawić się w rozpuszczanie cukru do każdego słoja z osobna, wlewamy całą ilość wody potrzebną na wszystkie słoje do jednego garnka, a gdy się zagotuje, wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie rozlewamy syrop cukrowy równomiernie po wszystkich słojach. Jeśli słoje nie są pełne, uzupełniamy je wodą (może być nieprzegotowana) i szczelnie zakręcamy.

Pigwę pasteryzujemy (słoje układamy na ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i przykrywamy pokrywą) około 10 minut, od momentu gdy woda w garnku się zagotuje. Po pasteryzacji słoje pozostawiamy, na około godzinę w garnku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Słoje z pigwą po otwarciu przechowujemy w lodówce.



R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przetwory na widelcu

Smaczna Jesień

3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam pigwy :( Super sprawa :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna, uwielbiam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, pigwa do herbaty jest świetna! Najlepsza z ogródka, te marketowe niestety często mają dużo słabszy aromat. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly