piątek, 7 listopada 2014

Babka z białek siostry Anieli


Co rusz coś piekę, do tego stopnia że zaczęłam się zastanawiać, czy to jeszcze pasja, czy już uzależnienie? Hmm no nie ważne. Było tak, któregoś razu pozostało mi dużo białek (prawdopodobnie piekłam wtedy ciasteczka komercyjne) i trzeba było je jakoś przetworzyć. Wtedy znalazłam przepis na babkę na białkach w książce siostry Anieli. Nasz piekarnik nie bardzo lubi piec babki, ale stwierdziłam co tam, spróbujemy, a najwyżej wyhoduję zakalca :) Ku naszemu zdziwieniu wyszła całkiem fajna i bardzo dobra w smaku babka. Konsystencja i smak jest zupełnie inny, niż tradycyjnej babki pieczonej na całych jajkach. Najbardziej zasmakowały mi brzegi, a Mężowy to co w środku, więc każdy kawałek dzieliliśmy między sobą. Na pewno jeszcze nie raz upiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :)





Składniki:
3 szklanki mąki
8 białek
2 niepełne szklanki cukru
250g masła 82% (stopionego)
¾ szklanki letniego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego

Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem.

Babki pieczemy około 60 – 80 minut w 180C.



Z  pozostałych żółtek można między innymi upiec:


R E K L A M A




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Smaczna Jesień

Imieniny u cioci

9 komentarzy:

  1. Prawdziwa babka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda na bardzo puszyste ciasto, tylko kurcze oprócz tego chyba z żółtek zrobić wielki kogel mogel:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładna babeczka. Lubię ciasta ucierane, jednak one nie lubią mnie i mi jakoś nie wychodzą. :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł,czasem zostają białka i nie wiadomo,co z nimi zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładne, wyglądem przypomina mi nieco angel food cake, które robiłem jakiś czas temu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smacznie i co dla mnie ważne - nie jest mega trudna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babki to ja lubię wszystkie, do kawy idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to zawsze zakalca wyhoduje... Tylko sernik mi wychodzi. I ciasto kruche... Ale probuje uparcie. Babke tez sprobuje bo czasem zostaja bialka :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly