Cukier waniliowy to temat rzeka. Sama laska wanilii jest
owocem niepachnącego storczyka, której najbardziej aromatyczną częścią jest
miąższ znajdujący się w jej wnętrzu. Prawdziwa wanilia ma zupełnie inny smak i
zapach, niż tzw. cukier waniliowy dostępny w sklepach, który w rzeczywistości
nazywa się cukrem wanilinowym. Skąd ta różnica? Cukier wanilinowy doprawiany
jest syntetyczną waniliną, a z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Polecam więc zrobienie naturalnego,
domowego cukru waniliowego, chociaż wiem że dla wielu osób jest to
odstraszające, ze względu na cenę laski wanilii. Sama długo się przełamywałam,
ale jak spróbowałam raz, to od tamtego czasu mam używam już tylko swój cukier z
prawdziwą wanilią. Ostatnio kupiłam w jednym ze sklepów 2 laski wanilii za
mniej niż 5 zł, a to wystarcza na około pół kilograma cukru waniliowego. Zachęcam
do kupowania wanilii na promocjach, czy aukcjach internetowych, wychodzi wtedy
dużo taniej. Laski wanilii są pakowane osobno, a do tego mają długi termin
ważności, dlatego śmiało można kupić trochę większy zapas, by wystarczyło na
dłużej.
Ps. Jeśli chodzi o proporcje cukru do wanilii, to im mniej
cukru, a więcej wanilii tym aromat waniliowy jest mocniejszy i nie trzeba wtedy
tak dużo cukru waniliowego dodawać.
Składniki:
1 laska wanilii
200g cukru (białego, brązowego lub ksylitolu)
Do średniej wielkości słoja wsypujemy cukier. Laskę wanilii
przecinamy wzdłuż, delikatnie wyskrobujemy z niej zawarte w środku ziarenka, które
dodajemy do cukru. Pozostałą część laski wanilii kroimy na kawałki około 3 –
4cm długości i również dodajemy do słoja z cukrem. Słój szczelnie zakręcamy i potrząsamy
nim przez chwilę, by cukier się dobrze wymieszał, a następnie odstawiamy na
około 2 tygodnie, w przeciągu których co pewien czas wstrząsamy słojem. Po tym
czasie cukier jest gotowy do użycia.
Gdy zużyjemy pewną część cukru waniliowego możemy uzupełnić
słój zarówno cukrem, jak i laskami wanilii, by na bieżąco cukier waniliowy był
zawsze gotów do użycia.
R E K L A M A | ||
Robiłam :)) Świetny jest :)
OdpowiedzUsuńO! Dzięki za przypomnienie:) Miałam właśnie kilka dni temu zrobić i wyleciało mi z głowy:) Taki domowy najlepszy-świeży i aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić :) Domowy-najlepszy!!!
OdpowiedzUsuńFajny sposób na zdrowy cukier :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
a robiłam taki jakiś czas temu, fajna sprawa, oczywiście różnica kolosalna!
OdpowiedzUsuńTeż robię:)taki pachnący...mmm:)
OdpowiedzUsuńJa te taki robię:) Jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńDomowy jednak zawsze najlepszy :)
OdpowiedzUsuń