Kiedyś nie przepadałam za buraczkami, ale jak powiedział mój
tata: „z wiekiem smaki się zmieniają i to czego się nie lubiło nagle zaczyna
smakować”. U mnie właśnie tak jest w przypadku buraczków, teraz nie mogę się ich
najeść. Przepis na sałatkę dostałam od cioci męża, ale tak się on
rozpowszechnił, że sałatkę robi już połowa naszej miejscowości, a ja wypuszczam
ją w świat :) Ja sama dzień po zrobieniu tak kosztowałam tą sałatkę, że na
degustację poszedł słój i stwierdziłam, że trzeba dokupić buraczków i jeszcze
zrobić co najmniej jedną porcję :)
Składniki:
5 kg buraków
1 szklanka cukru
¾ szklanki octu spirytusowego 10%
2 łyżki soli
½ łyżeczki pieprzu mielonego
10 ziarenek ziela angielskiego
5 liści laurowych
2 ząbki czosnku
Buraczki myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą
wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut, od momentu
zagotowania wody. Po tym czasie wyjmujemy buraczki z garnka i pozostawiamy by
przestygły. Zimne buraki obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki.
Do potartych buraczków dodajemy cukier, ocet, sól, pieprz,
ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Wszystkie składniki dobrze
razem mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe, a buraczki przekładamy
do słojów, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 7 minut (słoje układamy na
ściereczce w dużym garnku, zalewamy ciepłą wodą do połowy ich wysokości i
przykrywamy pokrywą), od chwili gdy woda się zagotuje.
Po pasteryzacji słoje pozostawiamy, na około godzinę w
garnku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po otworzeniu słoje z buraczkami przechowujemy w lodówce.
R E K L A M A | ||
Ja uwielbiam buraki więc to przepis idealny dla mnie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na buraczki na zimę :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką buraczków pod każdą postacią., Przepis rewelka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, czosnku do buraczków jeszcze nie dodawałam ;)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona forma buraczków, pyszota :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Buraczki z czosnkiem smakują jednak inaczej niż normalne :) tak mi zasmakowały, że jednak muszę to powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń